Централната избирателна комисия прие и публикува изборните книжа - избирателни

...
Централната избирателна комисия прие и публикува изборните книжа - избирателни
Коментари Харесай

ЦИК реши: Членовете на СИК ще получават по 215 лв., председателите - 275 лв.

Централната изборна комисия одобри и разгласява изборните бумаги - изборни описи, приложения към тях, удостоверения и заявки, нужни за организацията и провеждането на локалните избори на 29 ти октомври. Предвид спецификата на този избор, Комисията одобри нарочни инструкции по отношение на използване на правилото на уседналост.

За да гласоподават хората, а претендентите да бъдат позволени до присъединяване, законът изисква те да са живели минимум през последните шест месеца преди датата на вота в съответното обитаемо място.

За претендентите и гласоподавателите български жители " уседналост " значи, да имат адресна регистрация и по непрекъснат и по сегашен адрес на територията на Република България, като най-малко единият от тях да е в обитаемото място на територията на съответната община към датата 28 април тази година. За гласуващите това значи, че ще могат да упражнят правото си на глас по сегашния си адрес, в случай че той е регистриран към същата дата и, в случай че е подадено заявление за регистриране в изборния лист по сегашен адрес.

Ако сегашния адрес е регистриран след 28 април, ще може да се гласоподава единствено по непрекъснатия. Избирателите, които са трансформирали адресната си регистрация в друго обитаемо място след 28 април, имат право да гласоподават по предходната си регистрация, където са включени в изборните описи.

За жителите на друга страна членка на Европейски Съюз със статут на непрекъснато или дълготрайно престояване у нас се изисква да имат адрес на престояване - този на който са регистрирани в обитаемо място на територията на съответната община също към датата 28 април. Българските жители могат да гласоподават единствено един път и единствено на едно място.

ЦИК също по този начин дефинира и размера на заплащането на членовете на Секционните изборни комисии.

За първия тур на локалните избори на 29-и октомври ръководител на Секционна изборна комисия ще получи заплащане от 275 лв., заместник-председател и секретар по 245 лв., а редови член 215 лв..

За присъединяване в образование в Общинската изборна комисия ще се изплащат спомагателни 40 лв. за всеки взел участие.

Допълнително по 15 лв. ще вземат членовете на СИК, които ще получават бюлетините и изборните бумаги в деня преди вота. Допълнително 25 лв. са избрани от ЦИК за членовете на секции, които ще предават протоколите в общинските администрации - там където броят на секциите в общината е до 350. За общини от 351 до 1000 секции за предаване на протоколите ще се заплащат по 35 лв., а за Столична община по 50 лв..

Там където ще се организира втори тур на изборите за кметове, заплащането ще е същото като при първия тур, без средствата за образование.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР