Централната банка на Швеция Riksbank повиши основната си лихва с

...
Централната банка на Швеция Riksbank повиши основната си лихва с
Коментари Харесай

Шведската Централна банка, с най-голямото от 30 години насам увеличение на основната лихва

Централната банка на Швеция Riksbank увеличи главната си рента с цялостен процентен пункт (100 базисни пункта) до 1,75% (от 0,75%), като финансовата институция предизвести, че предстоят още сходни дейности, до момента в който инфлацията в страната бъде овладяна, заяви Reuters.

Скокообразното нарастване е най-голямото от ноември 1992 година, когато Riksbank също увеличи главната си рента с цялостен процентен пункт.

Това огромно покачване е изненадващо за анализаторите, които всеобщо чакаха покачване с 0,75 процентни пункта, прецизира Reuters.

" Инфлацията стана по-висока от предходната ни прогноза от юни и се чака да нарасне още през актуалната година ", се споделя в изказване на шведската Централна банка, оглавяване от Стефан Ингвес.

" Прогнозата за главния лихвен % е, че той ще продължи да се покачва през идващите шест месеца ", допълват от институцията.

Увеличенията на главната рента (целящи преодоляване на инфлацията) ще продължат макар прогнозите, че стопанската система на страната върви към спад - евентуално даже криза.
 И Швеция е застигната от инфлация - най-високата от 30 години
И Швеция е застигната от инфлация - най-високата от 30 години

При храните най-вече нарастват месото и зеленчуците
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР