Централната банка на САЩ може би ще понижи лихвите си

...
Централната банка на САЩ може би ще понижи лихвите си
Коментари Харесай

Управлението за федерален резерв на САЩ е напът да понижи лихвите

Централната банка на Съединени американски щати може би ще намали лихвите си по заемите за първи път от най-тежкия интервал на финансовата рецесия преди десетилетие, осведоми Ройтерс.

Независимо дали това ще бъде началото на поредност понижения на лихвата с по четвърт процентен пункт, която може да продължи и следващата година съгласно прогнозите на финансовите пазари, или нещо по-ограничено, то решението ще бъде най-тежкото, пред което са се изправяли до момента ръководителите на Управлението за федерален запас (УФР).

Една от аргументите е, че измежду високопоставените лица от УФР няма явен консенсус дали въобще има потребност да понижават лихвите. Особено поради равнището на безработицата в Съединени американски щати, която е на близо 50-годишен най-малко, и американска стопанска система, която регистрира най-хубавите резултати от развитите страни.

Сред въпросите, които си задават през последните седмици банкерите от УФР, са дали това може да бъде известна застраховка против рисковете, които слагат забавящият се международен напредък и комерсиалното напрежение, дали понижението на лихвите ще е стъпка към ускорение на слабата инфлация и ще докара ли този ход до по-нататъшен напредък на пазара на труда и превъзмогване на отклоненията на пазара на облигации.

Ситуацията се усложнява от желанието на УФР да потвърди, че либерализирането на паричната политика не е реакция на продължаващия от месеци напън на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който упорства централната банка да направи тъкмо това това.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР