Централната банка на Русия започва тестове на цифрова рубла от 2023 г.

...
Банката на Русия планира да започне да тества цифрова рубла
Коментари Харесай

Банката на Русия планира да започне да тества цифрова рубла върху реални клиенти от април 2023 г. и да използва смарт-договори в пилотна платформа за цифрова рубла, заяви първият заместник-председател на Централната банка Олга Скоробогатова.

"Повечето от пилотните банки са с нас и засега изпробват тестови трансакции. Предполагаме, че от април догодина ще можем да започнем пилотни проекти с реални клиенти и реални трансакции. Също така от април следващата година искаме да опитаме да използваме смарт-договори (Самоизпълняем компютърен код, който се записва в блокчейн — децентрализирана верига от блокове, съхранявани на множество компютри. Той дава възможност за обмяна на активи — пари, акции и други видове собственост директно, без участието на трети лица - бел. ред)", каза тя по време на среща "Регулиране на търговските банки от Банката на Русия".

Както е посочено в материалите на регулатора, обменът на цифрови рубли за чуждестранна валута и отварянето на портфейли за нерезиденти може да започне от 2024 г. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР