Централната банка на Китай ще намали задължителните резерви за по-малките

...
Централната банка на Китай ще намали задължителните резерви за по-малките
Коментари Харесай

Китай ще помогне на малките банки с над 56 млн. долара

Централната банка на Китай ще понижи наложителните запаси за по-малките банки, с цел да освободи ликвидност към 400 милиарда юана (56,3 милиарда долара), което е за противопоставяне на въздействието на ковид върху предприятията.
От Китайската национална банка (КНБ) споделиха, че също по този начин ще понижат лихвите, които заплаща за непотребните запаси на финансовите институции за първи път от 12 години, с цел да ги насърчи да употребяват парите, а не да ги съхраняват в централната банка. Този ход е следващият в поредицата финансови инжекции за подкрепяне на втората по величина стопанска система в света против следствията от рецесията поради ковид .
Коефициентът на наложителни запаси (RRR) за дребните и междинните банки ще бъде понижен със 100 базисни точки през два транша, надлежно на 15 април и 15 май, заяви КНБ. Това понижава размера на паричните средства, които банките би трябвало да имат и е ориентирано към увеличение на поддръжката за дребни, междинни и микро предприятия, прибавят от централната банка, представена от БГНЕС.
Съкращаването е ориентирано към финансови институции в провинцията и градските търговски банки, които оперират единствено на провинциално равнище. Докато по-големите предприятия в Китай възобновяват съвсем постоянното си действие, защото страната облекчава рестриктивните мерки за ограничение на разпространяването на ковид, по-малките компании изостават.
Целта е " дейно да се усилят постоянните източници на финансиране " и да се помогне за понижаване на лихвените проценти, на които се подчиняват предприятията, съобщи представител на централната бака. Очаква се мярката да бъде от изгода за към 4000 по-малки банки, които съставляват голямото болшинство от институциите в банковата система на Поднебесната империя. КНБ съобщи, че ще понижи и лихвения % по непотребните депозити на банките от 7 април, от 0,72 на 0,35%. Тя заплаща рента върху надвишените запаси на банките, а последният път, когато поправя ставката, беше през 2008 година
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 3 април "  
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР