Централната банка на Испания намали прогнозата си за икономически растеж

...
Централната банка на Испания намали прогнозата си за икономически растеж
Коментари Харесай

Заради Каталуния: Испания забавя растежа си

Централната банка на Испания понижи прогнозата си за стопански напредък през идващите две години поради въздействието на политическата неустойчивост в Каталуния, предава Bloomberg.

Ревизираната оценка демонстрира, че брутният вътрешен артикул на Испания ще пораства с 2,4% през 2018 година Предходна прогноза, направена преди рецесията в най-богатия регион през септември, сочеше 2,5% растеж. С 0,1 процентен пункт е понижена прогнозата и за 2019 година

Очаква се през 2017 година стопанската система на Испания да е повишена с 3,1 %.

 Снимка 329181
Източник:

Последната прогноза идва дни преди упования избор в Каталуния, който ще се организира на 21 декември. Намалението на прогнозата отразява несигурността поради района и скорошното покачване на цените на петрола, споделят публично от Централната банка.

Хиляди компании реалокираха седалищата си от Каталуния след вота, на който множеството жители на най-богатия район пожелаха самостоятелност, а броят на туристите се срина. Правителството в Мадрид се надява, че изборите ще върнат стабилността в района. Последните социологически данни предвиждат, че партиите, които поддържат независимостта, най-вероятно ще изгубят болшинството.

Централната банка разгласява и прогнозата си за инфлацията през идващите две години. Очаква се следващата година цените да се покачат с 1,5 %, а през 2019 година - с 1,4 %.

Безработицата ще продължи да понижава до към 11 % в края на 2020 година


" Буря в чаша вода ": Каталуния не е съдбовна опасност за еврозоната

Кризата в размирния район няма да заплаши финансовата непоклатимост на Испания и валутния съюз
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР