Централната банка на България с решение на Управителния си съвет

...
Централната банка на България с решение на Управителния си съвет
Коментари Харесай

Ограничават кредитирането с по-високи капиталови буфери

Централната банка на България с решение на Управителния си съвет още веднъж усили антицикличния финансов буфер. Повишението е с половин процентен пункт от 1.5% до 2 %. Българска народна банка изяснява това свое решение с обстоятелството, че под въздействие на настоящите мощно негативни равнища на действителни лихвени проценти и на засиленото предложение на заеми интензивността на кредитния пазар се резервира висока във всички негови сегменти.

Според разбора й продължителните интервали на висок кредитен напредък основават предпоставки за повишаване на задлъжнялостта, като при утежняване на икономическите условия или внезапно покачване на лихвените проценти по заемите способността за обслужване на отговорностите може да отслабне и да се отрази в повишаване на необслужваните заеми и на разноските за обезценки.
 Печалбата на банките
Печалбата на банките " скочи " с 24,3% за година, Българска народна банка изяснява за какво

Собственият капитал на банковата система в края на май доближава 16.3 милиарда лв.

" Значителното повишаване на цените на енергоносителите, евентуални усложнения във веригите за доставки, индиректни резултати от забавянето на икономическата интензивност в съществени търговски сътрудници и утежняване на икономическите настройки могат да обиден финансовото положение и способността на кредитополучателите за обслужване на отговорностите.

Наред с това, протичащият развой на бързо повишаване на лихвените проценти в световен мащаб ще откри отражение върху финансовото положение на кредитополучателите чрез нарастването на разноските за обслужване на кредитните отговорности ", написа в известието на Централната банка.

За миналите 12 месеца Българска народна банка на три пъти усили антицикличния буфер. Решенията за такива нараствания се вземат една година преди влизането им мощ. До края на 2022-а ще работи буфер от 1%, само че от 1 януари 2023-а ще проработи на по-високо равнище от 1.5%, а при започване на октомври 2023-а ще стартира да се ползва буфера от 2 %.

По-големият антицикличен буфер задължава баните да имат по-високо финансово покритие на рисковите си активи, каквито са заемите (по-голямата част от тях носят 100% риск без значение от качеството на обслужването им).

Това условие би трябвало да охлажда рисковия вкус на банките и от там да лимитира темповете на напредък на кредитирането, с което да защищава банките от заплахата да акумулират огромен % необслужвани заеми и да слагат под риск парите на вложителите.

Българска народна банка стартира политика на нарастване на финансовите буфери от 2019-а, само че по отношение на коронавирус рецесията реши да забави, до приключването й, използването на по-високи буфери от 1% и 1.5% и през целия интервал на пандемията остана на равнище 0.5 първото повишаване влиза в действие в този момент - от 1 октомври, когато равнището към този момент ще е 1%, като решението за него бе взето през септември 2021-а.
 Цената на потребителските заеми се усили
Цената на потребителските заеми се усили

През юли банките започнаха да подвигат лихвите
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР