Централната банка на Англия е готова да повиши лихвените проценти

...
Централната банка на Англия е готова да повиши лихвените проценти
Коментари Харесай

Bank of England готви десетото поред покачване на лихвите

Централната банка на Англия е подготвена да увеличи лихвените проценти за десети следващ път на срещата тази седмица, което ще окаже напън върху ипотеките и бизнеса.

Финансовите пазари чакат нарастване от 0,5 пр.п. на главния лихвен % до 4%, което е най-високото равнище от финансовата рецесия през 2008 година Това идва след девет следващи нараствания на лихвените проценти от Комитета по паричната политика (MPC) на банката от декември 2021 година, напомня The Guardian

Bank of England би трябвало да откри деликатния баланс сред забавянето на инфлацията и риска политиката ѝ да докара до стопански спад.

След покачването на лихвите тази седмица множеството икономисти чакат то да бъде последвано от още едно – до 4,25% през март, като цикълът на стягане ще завърши в средата на тази година с лихвени равнища от 4,5%.

Членовете на Комитета по паричната политика споделят разнообразни позиции по отношение на повишаването на базовия лихвен %. Докато двамата му членове – Силвана Тенрейро и Свати Дхингра – гласоподаваха за преустановяване на нарастванията на лихвите, то Катрин Ман поддържа по-голям растеж от 0,75 процентни пункта.

Гуверньорът на банката Андрю Бейли означи по-рано този месец, че може да се чака по-бърз спад на инфлацията тази година след поевтиняването на цените на силата, само че дефицитът на работна ръка съставлява сериозен риск за стопанската система.

Икономистите чакат Bank of England да ревизира надолу прогнозата си за годишната инфлация – от 5 на 3-4%.

„ Все още имаме вяра, че краят на цикъла на стягане наближава. Скоро чакаме MPC да премине от повишение на лихвите към тяхното опазване на високи равнища за дълго време, с цел да понижат главната инфлация ”, акцентира Пол Холингсуърт, основен икономист за Европа във френската банка BNP Paribas.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР