Централната английска банка може да намали лихвите за пръв път

...
Централната английска банка може да намали лихвите за пръв път
Коментари Харесай

Английската централна банка обмисля понижаване на лихвите

Централната британска банка може да понижи лихвите за пръв път от финансовата рецесия насам.

© Gonzalo Fuentes
Движението на паунда против $, GBP/USD.

Увеличаване

Движението на паунда против $, GBP/USD.

Преглед на оригинала Смаляване
Британският паунд поевтиня по отношение на $ и еврото поради несигурността от бъдещите дейности на Bank of England (BOE). През уикенда Хертян Флихе, член на комитета по парична политика на банката, разяснява пред Financial Times желанията си да гласоподава за понижаване на лихвения %, в случай че данните за стопанската система през януари не са позитивни. Тези мнения идват откакто два дни по-рано различен член на комисията - Силвана Тенрейро, заяви, че също ще гласоподава за намаляване на лихвите в кратковременен период, в случай че данните от този месец не покажат усъвършенстване в британската стопанска система.

Публикуваните през днешния ден резултатите демонстрират изненадващо закъснение на английската стопанска система - Брутният вътрешен продукт през декември се е намалил, също на алено е било и индустриалното произвеждане през ноември.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики На декемврийската среща комисията по парична политика гласоподава да остави лихвите непроменени на 0.75%, само че решението не беше взето единомислещо за пръв път от юни 2018 година От 9-членната комисия седем гласоподаваха за запазването, а двама за понижаване на ставката.

Майкъл Сандърс и Джоната Хейскъл гласоподаваха за намаляването на лихвения % от 0.75% на 0.50%. С последните мнения от Хертян Флихе и Силвана Тенрейро, които имат желание да гласоподават за намаляване още в края на януари, възможностите за първото действително понижение на лихвения % в страната от февруари 2009 година се усилиха доста.

И какво от това?

След като Английската централна смъкна лихвите от 5.50% през 2007 година до 0.50% през март 2009 година с цел да се оправи с световната финансова рецесия, ставките останаха не изменени за повече от 7 години до август 2016 година, когато вследствие на Brexit банката смъкна лихвите до 0.25%. През септември 2017 година Хартян Флихе, в качеството си на член на комисията, в отчет от 10 страници, оповестен на уеб страницата на банката, разказва потребността от по-голяма интензивност и повече дейности на институцията (тн ястребов подход). Два месеца по-късно BOE усили лихвите за пръв път от 10 години, а след още шест месеца повиши лихвения % над 0.50% (до 0.75%). От тогава до момента смяна няма.

Спадът на паунда към сегашен миг се дължи не толкоз на желанията на банката да намали лихвата, колкото на несигурността към решението. Срещата ще се състои на 30 януари от 14:00 българско време, като упованията на икономистите и анализаторите са лихвите да останат непроменени. Коментарите от Хертян Флихе и Силвана Тенрейро и неналичието на единогласие в декемврийската сесия способстват за волатилността към паунда. Британската валута се намали под 1.30 за $ и 0.857 за евро в понеделник.

Последните данни

Данните, които излязоха през днешния ден, удостоверяват предвижданията на Флихе, че стопанската система се забавя. През последния месец на 2019 година Брутният вътрешен продукт на страната се е намалил с 0.3% спрямо предходния, като упованията бяха да остане без смяна. Производството през ноември също понижава с 1.7% спрямо предходния месец, като упованията бяха спадът да бъде с 0.3%. Преди срещата на банката на 30 януари се чакат още изказване от Майкъл Саундърс, както и данните за инфлацията и мениджърските показатели за произвеждане и услуги. Те могат да се окажат решаващи за крайната посока, която BOE ще поеме в края на месеца.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР