Централата на КТБ, разположена на площад Гарибалди в София, се

...
Централата на КТБ, разположена на площад Гарибалди в София, се
Коментари Харесай

Кой ще купи прокълнатата сграда на столичния площад „Гарибалди“?

Централата на КТБ, ситуирана на площад " Гарибалди " в София, се предлага за продажба на търг. Началната оповестена цена е релативно ниска – 17,5 милиона лв.. Огледите на парцела ще се организират в продължение на 4 дни като крайният период е 20 юни, а предложенията ще бъдат отворени на идващия ден – 21 юни.

 

Предмет на търга, разгласен от синдиките на банкрутиралата КТБ обаче, не е непосредствено самата постройка, а компанията " Евробилд 2003 ", която има ипотека върху парцела. Въпреки това, върху централата на КТБ има възбрана от КПКОНПИ (Комисията за отбрана на конкуренцията), което значи, че в бъдеще съществува възможност да бъде отнета в интерес на страната. Освен това, постройката носи мрачна известност и е наситена с отрицателна сила. Площта на парцела е забележителна – 4 930 квадратни метра, тъй че в случай че бъде продадена на началната цена, това би означавало към 1720 евро за квадратен метър – извънредно ниска цена за такава централна локация.

 

В момента бизнес парцелите в идеалния център на София се продават на цени сред 3250 и 4800 евро за квадратен метър, според от положението на постройката, което е най-малко двойно повече. Според имотни специалисти, централата на КТБ може елементарно да бъде продадена за сума двойно по-висока – към 35 милиона лв..

 

Заради хипотетичната опция КПКОНПИ един ден да изиска парцела обаче, той се води в графата „ рисков ” и едва ли ще се откри вложител, който да заплати повече от 22-23 млн. лева за аристократичния банкерски дом. Освен това статутът на монумент на културата, който има постройката на КТБ връзва доста повече ръцете на  бъдещия притежател. Той не би могъл да я преустройва нито вътрешно, нито външно,  без единодушието без единодушието на Националния институт за монументи на културата и на процедура тя може да се употребява единствено за задачите, за които е основана, т.е. за банка.

 

Сградата, която е оповестена за монумент на културата още през 1978 година, е била дом преди време на Българската комерсиална банка на славния Атанас Буров. Тя е издигната преди 100 години по план на архитектурното бюро на Георги Фингов и в нея до ден-днешен е непокътнато истинското бюро на банкера. Казват, че боса на КТБ Цветан Василев доста обичал да сяда на него, където подписвал най-успешните си покупко-продажби.

 

Всъщност точно трагичната орис на банкера Атанас Буров е повода постройката да получи мрачна популярност в средите на едрия бизнес.

Както е известно от най-богатия човек преди 9 септември, след идването на комунистите, Буров е задържан и тикнат в пандиза, където малко по-късно умира. Още тогава се понася слух, че постройката е прокълната, защото Буров придобива терена, на който я построява, мамейки бедна вдовица. Съсипана от тъга, че е ограбена от мастития баровец, дамата умира единствено след година, като преди този момент проклина Буров, и всички бъдещи жители на постройката.

 

След 10 ноември мястото е купено от бизнесмена Иван Евлогиев, който настанява тук централния офис на неговата Международна банка за вложения и развиване (МБИР). Трезорът бързо натрупа клиенти и се трансформира в един от водещите в страната. Банковата рецесия през 1996 година обаче не подминава и МБИР. Тя банкрутира и лицензът й е лишен, а Иван Евлогиев съвсем повтаря ориста на Атанас Буров – той е задържан и съден за финансови гешефти. Скоро излиза от пандиза, само че е изцяло опустошен.

 

В новия век постройката попада във притежание на Цветан Василев. Приятели тогава му споделят, че постройката е прокълната и носи доста неприятен шанс на този, който реши да я купи. „ Това са суеверия за глупави бабички! ”, репчи се Цветан Василев и гордо се настанява зад бюрото на Атанас Буров. Всички помним какво се случи с КТБ, която рухна през 2013 година поради мегаломанските упоритости на притежателя си. Предстои да забележим дали ще се откри храбрец, който да даде милиони за красивата, само че прокълната постройка на столичния площад „ Гарибалди “...

Инфо: Уикенд

 

Тагове: Атанас Буров Иван Евлогиев Цветан Цветанов прокълната сграда търг банка
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР