Централата на КТБ на столичния площад “Гарибалди се продава на

...
Централата на КТБ на столичния площад “Гарибалди се продава на
Коментари Харесай

Продават централата на КТБ

Централата на КТБ на столичния площад “Гарибалди ” се продава на търг с начална цена 17,5 млн. лева Огледите ще се вършат от 17 до 20 юни, а офертите ще бъдат отворени на 21 юни. Предмет на търга, разгласен от синдиците на банкрутиралата банка, обаче не е непосредствено парцелът, а компанията “Евробилд 2003 ”, която има ипотека върху постройката, написа.

От друга страна, върху централата на КТБ има забрана от КПКОНПИ, т.е. има възможност някой ден да бъде отнета в интерес на страната. Сградата, която е монумент на културата още от 1978 година, е помещавала преди време Българската комерсиална банка на Атанас Буров. Тя е издигната тъкмо преди 100 години по план на архитектурното бюро на Георги Фингов и в нея до ден сегашен е непокътнато истинското бюро на банкера.

Оценители обърнаха внимание, че статутът на монумент на културата, който има постройката на КТБ, връзва доста ръцете на бъдещия притежател. Той не би могъл да я преустройва нито външно, нито вътрешно без единодушието на Националния институт за монументи на културата и на процедура тя може да се употребява единствено за задачите, за които е основана, т.е. за банка. Освен това отвън централния корпус, който е извърнат към площад “Гарибалди ”, постройката има цяло крило с дълги коридори и дребни стаи, които години наред са били в неприятно положение и не е ясно дали са ремонтирани.

Преди три години имаше концепция постройката на площад “Гарибалди ” да бъде дадена на Централната изборна комисия. В последна сметка обаче това не се случи. След това бе изработен опит за предоставяне чартърен на сутерена, където се намират двата трезора, на първия и втория етаж. Заради това, че въпросните пространства са употребявани единствено за банкова активност, до договорка не се стигна.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР