Центърът за зависимости въвежда 3-цифрени административни таксиВсе повече пада възрастта

...
Центърът за зависимости въвежда 3-цифрени административни таксиВсе повече пада възрастта
Коментари Харесай

Пада възрастта на учениците, посягащи към наркотици

Центърът за зависимости вкарва 3-цифрени административни такси


Все повече пада възрастта на учениците у нас, които протягат ръка към опиати. Тийнейджърите сред 13 и 15 години към този момент опитват с тях, изясни пред “Труд ” Желяз Турлаков, специалист по зависимостите и създател на център в същата сфера.

Дрога към този момент пробват и деца в шести клас, предизвестяват и от Отдела за битка с наркотрафика в Агенция “Митници ”.

Подрастващите протягат ръка най-много към синтетичните опиати – амфетамини, метамфетамини, както и марихуана. Според Турлаков е рисково да се опитва със синтетика – пристрастяването е мощно и може да има необратими последствия.

“70-80 % от хората, с които работим са подвластни от синтетична дрога. 50-60% са на по 16-17 година с изразен към този момент проблем, което приказва че имат най-малко 2-3 годишна история с опиата ”, отбелязва Турлаков. Проблемът е изразен във всички градове.

Друг обезпокоителен факт е, че все по-често се срещат родители, които считат за допустима епизодичната приложимост на марихуана, сочи разбор за 2017 година от община Велико Търново.

Междувременно стана ясно, че Националният център по наркомании към този момент ще прави административните си услуги против възнаграждение. За задачата здравното министерство предлага допълнение на Тарифата за таксите, които се събират по Закона за надзор върху наркотичните субстанции. Досега центърът издаваше документи гратис. Промяната касае амбулаториите, рехабилитационните центрове и клиниките, които извършват стратегии за лекуване, психотерапия, рехабилитация и предварителна защита на използването на дрога за наркозависими лица.

Таксите ще са сред 80 и 150 лева

Родителите все по-толерантни


Наргиле се пуши безотговорно


Веселина Ангелова
ТРУД, Велико Търново

Намалява броят на младежите във Велико Търново, употребяващи хероин през последната година. Това сочи анализът за 2017-а на Общинския съвет по наркотични субстанции и Превантивния информативен център по наркомании в община Велико Търново.

Наблюдава се обаче съществено нарастване на използването на амфетамини и други стимуланти, изключително измежду по-младото население.

През миналата година безусловно безотговорно е било публикувано пушенето на наргиле измежду младежите, а практиката демонстрира, че има родители, които насърчават децата си да пушат наргиле, вместо цигари. Освен това възрастовата граница на младежите, които протягат ръка към опиатите, пада с всяка година.

Социални проблеми

Нарастват и обществените проблеми при младежите, като бягство и отпадане от учебно заведение, престъпни прояви.

През 2017 година великотърновските експерти са имали и случай на взаимозависимост към хазарта.

Превантивният информативен център по наркоманиите в общината е провел през годината 25 самостоятелни психически съвещания с клиенти, подвластни от наркотични субстанции,
хазарт и алкохол В съпоставяне с 2016 година експертите регистрират двойно нарастване на мъжете, злоупотребяващи с алкохол, потърсили помощ в Центъра.

През миналата година Общинският съвет по наркотични субстанции във Велико Търново е провел образование на родители и медицински сестри за запознаване с методите за ранна интервенция и оказване на помощ и поддръжка.

Доклад


Водещи сме в производството на каптагон


За главен източник на синтетичния опиат “Каптагон ” се счита Югоизточна Европа, по-специално България и Турция, макар че има трендове за изместване на производството му в Близкия и Средния Изток. Това се показва в отчет от края на 2017 година на Европейския център за мониторинг на опиатите и наркоманиите и Европол.

Производството и трафикът на амфетамин пък са обособени в Северна и Северозападна Европа (Холандия, Белгия). Значително произвеждане и трафик на този опиат се следят още в Полша и в Германия.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР