Центърът за градска мобилност в София планира да въведе дигитален

...
Центърът за градска мобилност в София планира да въведе дигитален
Коментари Харесай

ЦГМ с иновативна услуга, паркирането в София става още по-удобно

Центърът за градска подвижност в София възнамерява да вкара цифров ваучър за заплащане на почасово паркиране в Синя и Зелена зона през мобилно приложение. Новата виртуална услуга ще спести на клиентите таксите, които се удържат от мобилните оператори при възнаграждение посредством СМС услугата сега.

Идеята е това изобретение да бъде в услуга на хората, които не са от столицата, или не са от България, защото те не употребяват услугите на мобилните оператори в страната. Приложението ще съставлява връзка с дебитната карта на клиента.

В момента има няколко метода за заплащане на паркирането в синя и зелена зона - книжен ваучър, паркомат и главно - СМС от мобилния телефон, което е най-използваният метод за заплащане. В над 90% заплащанията стават през СМС. Цената на услугата няма да се промени и ще остане 1 лев на час за Зелена зона и 2 лв. на час за Синя зона, изясни Християн Петров, шеф на ЦГМ.

Предстои Общинският съвет на София да утвърди юридически текст, който да разреши продажбата на цифрови талони и създаването на мобилно приложение, през което те да се продават. Днес текстът ще се разисква на транспортна комисия към СОС, а на следващия ден евентуално ще влезе за гласоподаване в сесия на Столичния общински съвет.

Всеки разработчик на мобилни приложения ще може да направи свое приложение, което да свърже с базата данни на ЦГМ и то да се употребява от клиентите, изясни още той.

Местата за паркиране в двете зони към този момент са съвсем 30 000, сподели още Петров пред Българска национална телевизия.

Той изрази вяра до края на годината да има най-малко няколко приложения, през които да може да се заплаща платеното паркиране.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР