“Центърът по въпросите на малките хора и до днес е

...
“Центърът по въпросите на малките хора и до днес е
Коментари Харесай

България – единствена на Балканите с Център за въпросите на малките хора

“Центърът по въпросите на дребните хора ” и до през днешния ден е единственият за хора с по-нисък растеж на Балканите, съобщи кореспондент на БГНЕС. Той отваря порти през 2018 година и е основан с старания, неизменност и предпочитание. Решаваща роля за основаването му има Светослав Чернев, ръководител на Националната организация на дребните хора в България. С него беседваме за това по кое време се е появила концепцията за основаване на центъра, за това какво предлага и какви промени следва да бъдат направени в него.

„ Идеята за основаването пристигна през 2010 година, когато за първи път посетих Център по въпросите на дребните хора в Германия и в следствие и в Испания. Впечатленията ми бяха толкоз положителни там, че взех решение че това би трябвало да се случи и в България “, съобщи в изявление за БГНЕС Светослав Чернев. По думите му точно тогава се е родила концепцията за основаване на подобен център в страната и е почнала работата по построяването му. Той описа, че когато се върнал от пътуването си в Германия и Испания е разказал за видяното на членовете на Националната организация на дребните хора в България. „ Все едно им разказвах някакви галактически истории “, показа Чернев.

През 2013 и 2014 година той води групи дребни хора в Германия, с цел да се срещнат на място и да поживеят там известно време. „ След това тези центрове станаха техни фантазии. През 2014 година след втория план в Германия започва търсенето на постройка в България, което беше доста мъчно. През 2018 година се откри постройка и финансиране по европейски план. Съдбата си знаеше работата, открих постройката и парите, макар че средствата не стигнаха “, означи Чернев.

Той описа, че центърът е основан по европейски план, само че ремонтът е глътнал повече средства и се е наложило да потърсят спонсори, сътрудници, донори и доброволци. Председателят на Националната организация на дребните хора в България съобщи, че когато са получили постройката, предходните жители към момента са били там и той не е повярвал, че това се случва в действителност. „ След това обаче пристигнаха стъпките със Столична община, гласоподаване, даване на контракт и повярвах. Първото нещо, което направихме тук беше едно огромно разчистване на двора. Направихме го с членове на организацията и беше доста крепко “, съобщи Светослав Чернев.

Той не е от хората, които непрекъснато се оплакват, че помощта от страната не е задоволителна и би трябвало още, а тъкмо противоположното. „ Държавата може да помогне ненапълно, само че и от нас зависи да поемем самодейност. Държавата посредством план ни оказа помощ да стартираме, а през 2022 година тя припозна нашата активност посредством Столична общината и отпуснаха делегирана държавна активност. Това ще рече, че имаме за 5 години напред сигурност в нашата работа, което не е малко “, акцентира Чернев.

Идеята на центъра е да събере всичко, което е обвързвано с дребните хора и по тази причина дръжките на вратите са на по-малка височина, както и ключовете за осветяване, тоалетните, мивките и кухнята.

В постройката има фотоизложба, формирана от две елементи, в която то са показани част от членовете на организацията. „ Интересното в изложбата е, че показва разнообразни видове дребен растеж. Тази галерия от една страна показва живота на тези хора, а въпреки това може да се употребява за информиране на посетителите и за обяснение на характерните им особености “, изясни Чернев. Във втората част на изложбата е показана среда, която не е налична за хората с нормален растеж. „ Има стол, маса, гише, които демонстрират какъв брой сериозен проблем имат дребните хора със средата, в която живеят. Също по този начин с поддръжката на Столична община и Столичен електротранспорт беше осъществена още една концепция, а точно създадохме макет на тролейбус номер 7. Този тролейбус е с по-високи стъпала, по-висока ръкохватка за качване и по-високи седалки, с цел да можем да покажем какъв дискомфорт имат дребните хора с публичния превоз освен в София, само че и в страната “, посочи Чернев. Той разкри, че в изложбата има и банкомат, само че той не е подложен на нормалната височина, с цел да може посетителите да видят какъв брой е мъчно един дребен човек да си изтегли пари. Председателят на Националната организация на дребните хора в България добави, че в центъра има и библиотека, кабинет за рехабилитация, кабинет на психолог и арт студио.

На партерния етаж има пространства, в който се съхраняват облекла и обувки. „ На първия етаж има обособено място, което е за спорт и свободно време, което не е в доста добър тип и следва ремонт. На полуетажа има две стаи, които са обособени като шивашко ателие “, изясни Чернев и добави, че там работи Галя, която оказва помощ за оразмеряване на облеклата на дребните хора, шие облекла, само че също така тя оказва помощ и на ателието.

На последния етаж има център за настаняване, както и кухня. „ Там посетителите от провинцията, които идват за наши мероприятия тук, могат да отседнат и да не се тормозят за заслон и храна “, съобщи той.

Председателят на Националната организация на дребните хора в България сподели, че сега се работи по два плана, като по първия се търсят благоприятни условия за финансиране, които да разрешат да се осъществя успеваемост – било то ремонт на покрива или фасадата. „ По-малкият план е да създадем условия за спорт на партера, тъй като през юли тази година има международни игри за дребни хора в Германия и концепцията е да заведем най-малко две млади момчета там да се показват “, изясни той и посочи, че това би им помогнало да се приготвят преди игрите.

Чернев означи, че има хора, които не припознават клуба, само че въпреки това има и групи, които постоянно посещават центъра.

Той не скри, че изпитва горделивост от свършеното до тук, само че акцентира „ знам, че това не е задоволително и макар че сме постигнали нещо, желая да направя още повече. Вече не го одобрявам като горделивост, не преставам напред. Сложил съм едното ходило и диря идващите “, безапелационен е Светослав Чернев. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР