Център за помощ на украинските бежанци бе открит официално във

...
Център за помощ на украинските бежанци бе открит официално във
Коментари Харесай

Центърът за украински бежанци в Спортна зала ще работи денонощно

Център за помощ на украинските бежанци бе открит публично във Варна през днешния ден. Той се намира в Спортна зала и всеки, който желае да помогне, може да го направи точно там, заяви новият регионален шеф на Варна Благомир Коцев, съобщи кореспондент на Varna24.bg .

" На идващите от Украйна ще бъде препоръчано настаняване, здравна помощ, артикули от първа нужда, облекла и други, като всичко е съсредоточено точно тук. Всичко се координира от тук. Има към 20 доброволци, които работят на смени и са инструктирани ка да работят. Ще има и чиновници от емиграционните служби, чакаме да бъде командирован от София. Помощи се доставят и в Украинския дом. Тук ще има настоящо и здравно лице с кола за спешна помощ. Има прът център, който е стихотворец от доброволци, измежду тях българи и украинци. Имаме преводачи, руснаци, бесарабски българи и др. 

В момента насам пътува един рейс, само че ситуацията е динамична. Масово хора идват с леки коли, те също могат да получат помощ тук. До момента във Варненска област има настанени сред 500 и 600 бежанци от Украйна. Всичко е координирано с институциите. 

Вчера Европейски Съюз взе решение, всеки, който влезе на територията на съйза да има протекция и да може да употребява права като учебно заведение, детска градина и здравна помощ. Водим указател, само че не е ясно какъв брой деца има във Варна и региона. Ще има защита от полицията. 

За момента не е ясно дали може да обменят валута, тъй като техните банки не действат, само че се мисли и по този въпрос. 

В региона също има много служебни жилища, които не са запълнени, частни лица също спомагат. 

Средства се събират единствено от Благотворителен фонд за Европа и БЧК, други сметки няма да бъдат откривани и хората да не дават средства на частни лица, които събират пари за бежанците от Украйна ", добави още регионалният шеф.

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР