Център за подкрепа на жертви на сексуално насилие, където пострадалите

...
Център за подкрепа на жертви на сексуално насилие, където пострадалите
Коментари Харесай

Център за жертви на сексуално насилие може да заработи в Пловдив до края на годината

Център за поддръжка на жертви на полово принуждение, където потърпевшите да получават на едно място бърза и пълноценна помощ от експерти и държавни институции, да стартира да действа в Пловдив до края на годината.

Около тази концепция се сплотиха регионалният шеф на Пловдив област Йордан Иванов и администрацията, посланикът на Англия в България Н. Пр. Роб Диксън, зам.-кметът по спорт, юношески действия и обществена политика Георги Титюков и представители на Община Пловдив, на Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи, „ УМБАЛ – Пловдив “ АД, Районната прокуратура – Пловдив, Регионалната здравна ревизия, Регионална дирекция за обществено подкрепяне, Сдружение „ Асоциация Деметра “ – Бургас.

Всички те подписаха публично съглашение за основаване на центъра, като всяка от институциите се ангажира с реализацията на плана оптимално бързо. Срокът до края на годината не е закрепен, само че участниците се съгласиха, че би могъл да бъде изпълнен, в случай че се работи в синхрон.

Центърът ще даде опция за сложна помощ на жертвите на полово принуждение, ще им обезпечи това, от което се нуждаят най-вече – поверителност, цялостна отбрана и поддръжка, които са основно значими за превъзмогването на сходен тип контузия. Центърът ще служи за връзка сред потърпевшите от похищения и институциите. Идеята е посредством използване на съгласуван метод всички институции да се обединят, грижата да е пълноценна и ситуацията по-щадяща. През годините е имало опити за основаване на подобен център в Пловдив, само че заради разнообразни аргументи подобен към момента няма.

„ Наша съществена цел е да реагираме на неналичието на услуги и поддръжка на претърпелите принуждение. Приоритет на Центъра е даването на вяра и запаси за всички, които желаят да избягат от насилието в своя живот и да извървят пътя от жертва до оживял. Мисията ни е да бъдем избавителна линия на засегнатите и потърпевши от полово принуждение, като им предоставим несъмнено леговище, покровителство, запаси и вяра. Днес поставихме началото на доста работа, която би трябвало да бъде свършена от институциите преди да проработи Центърът. Предстои още доста работа за реализиране на задачите на спешния център. “, съобщи регионалният шеф на Пловдив област Йордан Иванов, който бе и хазаин на срещата.

Добри практики показа Н. Пр. Роб Диксън, дипломат на Англия в Република България, който бе главният мотор през годините на процеса за създаване на Център за поддръжка на жертви на полово принуждение. Той благодари на всички институции и сътрудници за взаимната работа досега и по тази причина че ще продължат да работят интензивно, до момента в който Центърът не бъде осъществен, а и по-късно.

„ Този план е мощен поради партньорството сред институциите. Партньорството слага жертвата в центъра на събитията. Само в случай че продължим да работим дружно, можем да осигурим нужната поддръжка и грижа на жертвите “, сподели посланикът на Англия Н. Пр. Роб Диксън.

В подписаното през днешния ден Споразумение са заложени съответни стъпки за реализацията на самодейността. Първата крачка би трябвало да е отделяне на уместно място за помещаването на Центъра, което е една от главните задания, за която ще дава отговор община Пловдив.

„ На този стадий сме се спрели на помещение в ДКЦ-Пловдив, което се намира в постройката на „ УМБАЛ-Пловдив “ АД. Там има денонощен достъп до по този начин нужната в такива случаи лекарска помощ. Ако се наложи, лекарите могат да реагират незабавно. Ще има график на дежурни и от другите институции, които също биха могли да се отзоват. Естествено, там предстоят някои дребни усъвършенствания – би трябвало да се обособи нов хигиеничен възел. Летните месеци ще бъдат по тази причина – в помещението, което имаме, да бъдат направени тези поправки действия. Всяко начало е мъчно, само че и най-дългото странствуване стартира с една дребна крачка “. Така зам.-кметът Георги Титюков разяснява първите стъпки от построяването на Центъра.

Всички представители на институциите се сплотиха към концепцията, че би трябвало да бъде извършена интензивна осведомителна акция, която да презентира активността и значимостта на Центъра и да помогне на жертвите на полово принуждение, които не са сигурни в тази стъпка, да се извърнат към него.

Подкрепа за плана бе изказана и от районния прокурор на Районна прокуратура – Пловдив Чавдар Грошев, както и от шефа на Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи – Пловдив старши комисар Димитър Балев. Те обявиха, че двете институции ще свършат работата си бързо, като случаите на полово принуждение ще бъдат обсъждани с приоритет.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР