Център за енергийно развитие и нови науки /ЦЕРНН/ ще бъде

...
Център за енергийно развитие и нови науки /ЦЕРНН/ ще бъде
Коментари Харесай

Ще бъде изграден ЦЕРНН във Враца

Център за енергийно развиване и нови науки /ЦЕРНН/ ще бъде построен във Враца . Днес взе участие в подписването на Меморандум за съдействие за реализация на плана, в който като страни са включени редица държавни и общински институции.

„ Образованието е холистичен развой, а този план сплотява знанието с практиката. Учениците ще имат практическо образование и ще могат да осъществят на процедура компетентностния метод – построяването и усвояването на меки умения, каквато в действителност е концепцията на актуалните просветителни системи “ , сподели министърът при подписването. По думите му актуалната самодейност е образец за ползотворно съдействие сред просветителни институции, бизнес и локална власт.

„ Образованието е бъдеще, а бъдещето постоянно е обвързвано с фантазии. Затова схващам този план като една фантазия за по-образована и по-бързо разрастваща се България, в която има още повече благоприятни условия децата да избират да остават тук “ , означи още министърът.

Проектът планува създаване на Регионална софтуерна гимназия до 2027 година , която да притегля възпитаници от цяла Северозападна България. За младежите ще бъдат обезпечени съвременни общежития за настаняване . Планирано е и основаването на академични корпуси на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ и на Техническия университет-София, както и на център за развойна активност. Финансирането се планува да се обезпечи по Интегрирано териториално развиване.

Целта на новия център е да приготвя експерти в региона на енергетиката, компютърните науки и новите технологии. Заедно с това ще се организират научни проучвания и ще се работи с бизнеса за превъзмогване на дефицита на фрагменти в основни браншове като енергетика и високи технологии.

Проектът включва и основаване на индустриална зона , където приключилите експерти ще могат да се осъществят професионално. Паралелно с това те ще имат опция да продължат образованието си в корпусите на Софийския университет и на Техническия университет-София. Вече са водени и диалози с огромни софтуерни компании, които имат интерес да развиват активност в бъдещия център.

В събитието участваха още министърът на енергетиката Владимир Малинов , ректорът на СУ „ Св. Климент Охридски “ проф. Георги Вълчев , изпълнителните шефове на Българския енергиен холдинг Валентин Николов и Галина Тодорова , представители на институции, цивилен организации и други Домакин на днешната среща беше кметът на Община Враца Калин Каменов .

Четирима са отвлекли бременна жена в Мездра

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР