Център по природни науки за 50 000 лева ще бъде

...
Център по природни науки за 50 000 лева ще бъде
Коментари Харесай

Пловдивско училище прави STEM център за 50 000 лева

Център по естествени науки за 50 000 лв. ще бъде построен в пловдивското СУ „ Св. Паисий Хилендарски “. Целта е да повишим качеството на образованието в профилираните паралелки по тези дисциплини, в които обичайно признатите са с най-голям бал, сподели директорката Ирена Душкова.

Мултифункционалният център ще бъде завършен в особено пространство в дребния корпус, което преди този момент ще бъде ремонтирано. Там разполагаем на гимназистите ще има лабораторни набори, интерактивна дъска, специфичен програмен продукт и цифрови запаси. От учебното заведение се надяват модерната среда за образование да увеличи и мотивацията за присъединяване и високи резултати в олимпиади и други училищен съревнования.

Ще бъде обезпечено характерно съоръжение като дестилатор, аналитични везни, камина, електронен микроскоп, контролни панели на учениците и учителя.

Проектът отговоря напълно на потребностите на образователното заведение, защото е направен от преподавателите Диана Василева, Яна Минкова и Валентина Иванова. Дизайнът е в сиво и жълто, като допуска и трансформиране на средата в обособени пространства за работа по групи, презентации или лабораторни действия.

Средното учебно заведение е сключило контракт с Химическия факултет на ПУ „ Паисий Хилендарски “ за взаимна методическа работа при създаването и използването на образователните стратегии по избираемите модули.

Очаква се новият център по естествени науки да бъде приключен до края на тази образователна година. Ще се употребява от 5 профилирани паралелки, за които са планувани общо 360 образователни часа в модерната база.

Плановете ни са обаче освен да създадем нова съвременна среда за образование, а да използван съвременни способи за подготовка, акцентира Ирена Душкова. Екипът в СУ „ Св. Паисий Хилендарски “ ползва най-съвременните подходи, още предходната година е въведено взаимно преподаване на учители по разнообразни дисциплини дружно с планово основано образование.

Освен за центъра по естествени науки, учебното заведение завоюва финансиране и за оформяне на библиотечен ъгъл, защото няма школска библиотека. Около 5000 лева, от които към 1500 за книги, ще бъдат вложени в новото пространство във фоайето на третия етаж. Планирани са още срещи с писатели, начинания за приобщаване към четенето, визити на НБ „ Иван Вазов “.

За децата от 1. до 4. клас ще има общо 7 начинания под наслов „ Книгата - мой другар “. Сред тях са акция „ Подари книга “, конкурс за най-хубав читателски дневник, драматизация на обичана приказка. Предстои също конкурс за илюстрация, както и анкетно изследване за обичани създатели и детски книги. Училището ще се включи в „ Младият Пловдив чете “ и честването на 120 година от рождението на Ангел Каралийчев. Предвиждат се и изнесени часове в библиотечния ъгъл.
Проекти за 271 000 лева за по-малко от година
От предишния януари до началото на образователната година СУ „ Св. Паисий Хилендарски “ е привлякло 271 700 лв. от външни източници за възстановяване на материалната база. По Общинската стратегия за рационализация на образователния развой ще получи 46 000 лева за хромбуци за нововъведенията в гимназиален стадий, където всяка година по две паралелки минават към метода 1:1 - всеки възпитаник с устройство и образование във виртуални класни стаи.

По програмата за създаване и ремонт  на спортни площадки в държавни  и общински учебни заведения пък със 170 000 лв. ще се оформят 2 спортни терена в учебното заведение.

Отделно със средства от своя бюджет учебното заведение е обновило 2 зали с 33 компютъра от висок клас, каквито са нужни за образованието на паралелките по програмиране на изкуствен интелект и графичен дизайн. Осигурени са и вюар очила за часовете  по роботика, защото учениците към този момент учат основаване на виртуална действителност. А 8 информатици от школото са минали образование по особено създадена за тях квалификационна стратегия.

От учебното заведение регистрират голям интерес на седмокласниците към тези паралелки - освен измежду своите ученици, а и измежду възпитаници на финала на главното си обучение в целия град. Едната от новаторските паралелки с банкет в 5. клас е напълно от регион „ Южен “.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР