Център “Алеф спази традицията си да приобщава Бургас към инициативата

...
Център “Алеф спази традицията си да приобщава Бургас към инициативата
Коментари Харесай

„Алеф отличи Пазителите на паметта за 80-годишнитата от Холокоста

Център “Алеф ” съблюдава традицията си да приобщава Бургас към самодейността на Световния еврейски конгрес “Ние помним ”, която се организира всяка година във връзка Международния ден в памет на жертвите от Холокоста – 27 януари. С общаснимкакъмкампанията #WeRemember заборба с антисемитизма и всичкиформинаомраза, геноцид и ксенофобиясе причислиха възпитаници и преподаватели от британската, съветската, немската и природо-математическа гимназии, гимназията по компютърнопрограмиране и нововъведения,Професионалнагимназияпомеханоелектротехника и електроника, писатели и жители на Бургас.

Бургас сподели “Не на забравата и в никакъв случай още веднъж ” на тематична вечер в Центъра за модерно изкуство и библиотека в навечерието на паметния ден. Пред препълнената зала “Проф. Димитър Аврамов ” бе показан и сборникът с отличените произведения в IX интернационален книжовен училищен конкурс “Който избави един човешки живот, избавя цяла галактика ”.

С прочувствено слово Алберта Алкалай, създател и ръководител на Център за еврейско-българско съдействие “Алеф ” превъртя обратно лентата на годините.

“Защо 27 януари? Защото на тази дата през 1945 ге освободен концлагера Аушвиц Бирхенау в Полша. Този нацистки лагер става емблема на гибелта, на адската машина на злото на земята, на цялостната дехуманизация на индивида, на безспорното зло. Стара еврейска традиция е, да се напомнят имената на починалите. Защото това е единственият метод те да бъдат опазени от давност. Да бъдат избавени от двойната гибел – тоталната давност, че в миналото са били на тази земя. ”, сподели тя. Споделяйки за избавени и погубени свои роднини, Алберта Алкалай посочи смисъла на неповторимия човечен акт на българския народ – да не допусне изтребването на своите евреи.

Тя посочи ролята на българските писатели в него и прочете редове от писмото, изпратено от тях до Парламента срещу Закона за отбрана на нацията, който въвежданечовешки условия за живот на българските евреи.

Естествена кулминационна точка на словото й бе връчването на учреденото от “Алеф ” звание “Пазител на паметта ”.

С него бяха удостоени Роза Боянова, ръководител на Бургаската писателска общественост и Жаклин Нейчева, шеф на Английската гимназия. Първият притежател на званието е кметът на Бургаспрез 2017 като правоприемник на Димитър Николов,д-р Дянко Пръвчев, който през март 1943 година уверено се е противопоставил на заповедта за депортация на бургаските евреи към нацистките лагери на гибелта.

Сборникът„ Необикновенипостъпкинаобикновенихора “ бе показан от Стойчо Кьосев, доктор по философия. Той показа пред аудиторията свои размишления за словото и неговата изключителна роля за предпазване на паметта. “Словото е действителността, словото е това, което прави нещата това, което са. И по тази причина: пишете, пишете, и то пишете вие, тъй като вашето слово е честното, неизкушеното, словото от сърцето. В наше време словото все по постоянно се трансформира в погрома на същинската мощ и мощните на деня доста бързо го схващат и доста бързо стартират да манипулират словесността ”, прикани младежите той. “Във вашето слово няма безмълвие. Вашето слово е словото, което споделя истината. Важна е честната позиция, сърцатата позиция. И това аз съумях да прочета във вашите разкази. Важното е словото да бъде същинско! И вашето слово е същинско! ”, сподели още господин Кьосев.

Ученичките Елина Илиева от Немската гимназия и Християна Германова от Руската гимназия, чиито разкази са част от в сборника, споделиха какво ги е провокирало за присъединяване в състезанието и усещанията си от креативните работилници и срещи с писателите Георги Господинов, Георги Бърдаров и Недялко Йорданов по време на литературния фестивал “Приятелството – смисъл и избавление ”, с който завърши деветото издание на конкуренцията на “Алеф ”.

“Да се обединим зад решителния слоган “Никога повече “ уверени, че Холокост,геноциди, войни и изтребления са невъзможни за нашия живот и бъдеще. Ние издигаме нашия глас и против войната в Украйна, “ прикани в умозаключение Алберта Алкалай.

Логичен и извънредно прочувствен край на паметната вечер бе кино лентата “Фотолюбител ”, възложен на “Алеф ” особено за събитието от Полския институт в София. Той потопи феновете в достоверната действителност на Холокоста посредством фотосите на австриеца ВалтерГеневайн, запечаталживота в гетотонаград Лодз.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР