Ценители на изкуството на карикатурата ще бъдат посрещнати с Бодлив

...
Ценители на изкуството на карикатурата ще бъдат посрещнати с Бодлив
Коментари Харесай

С Бодлив генгер посрещат в Габрово

Ценители на изкуството на карикатурата ще бъдат посрещнати с " Бодлив генгер " в музея " Дом на хумора и сатирата " в Габрово. " Идеята за заглавието на изложбата ми хрумна напълно ненадейно ", споделя създателят. И прибавя: " Моето детство мина в град Айтос. Там имаше едно ендемично храстче на име " генгер ". Иглите на това бодливо растение причиняваха много болки, а по едно и също време с това то бе леговище за дребни животинчета като гущери, костенурки, змийчета и други. Всъщност генгерът е отражение на моята подигравка - както развеселява, по този начин и предизвиква болежка. "

На откриването на изложбата на 10 февруари, от 18 ч., в зала 5 на музея, публиката ще има опция да се срещне с създателя, който идва особено за събитието от град Бурса, Турция. Експозицията включва 60 произведения - 22 шаржа на именити български артисти и 38 карикатури на КОВИД и политическа тема. Всички със зелен документ са добре пристигнали, прецизират уредниците.

" Как да опиша подбраните карикатури за изложбата... Мога да кажа, че съм целял да направя селекция от произведения, които отразяват цялостното ми творчество. Това напълно не е елементарно... Аз съм човек, както се споделя, с " маймунски вкус ". Не се помирявам единствено с избрана тематика и жанр. Заради това щеше да е незаслужено, в случай че бях подбрал единствено шаржове, единствено политическа подигравка или единствено комикси. Опитах се да споделя от всичко по малко ", разкри Халит Куртулмуш-Айтослу. Той е роден през 1970 година в село Бойно, област Кърджали. През 1989-а приключва ССХУ за приложни изкуства в Сливен, със компетентност " Художествен текстил ". От 1991 година живее и работи в Бурса. Досега е получил над 110 награди от карикатурни състезания, множеството от които са интернационалните. Многократно е илюстрирал детски книги, театрални и кино плакати, наръчници за сигурността на труда, употребявани в промишлеността, и други Гордее се с обстоятелството, че постоянно рисува шаржове по поръчка, които радват своите притежатели по целия свят.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР