Цените за Коледа няма да са по-високи от миналата година,

...
Цените за Коледа няма да са по-високи от миналата година,
Коментари Харесай

Владимир Иванов: Цените за Коледните празници ще са по-ниски

Цените за Коледа няма да са по-високи от предходната година, дори ще са по-ниски, разгласи Владимир Иванов, ръководител на Държавната комисия по стоковите тържища и борси.
Затова по думите му декември евентуално ще е по-евтин от 2022 година, защото за разлика от предходната година сега пазарът е нормализиран и няма упования за внезапни промени на цените. Така е и в международен мащаб. При варивата и захарта повече от 20 дни има задържане на цените. Единствено пилешкото месо се е изменило по отношение на предходната година и цената му е по-висока. Свинското обаче е на същата цена. Олиото и маслото означават понижение, сиренето и млечните артикули задържат цените.
Плодовете и зеленчуците са на по-високи цени, които се дължат на неприятната годишна продукция, изясни Владимир Иванов и добави, че по-високи са цените на картофите и лука, само че ще се задържат, т.е. се чака да спрат да порастват.
Цените са постоянни по отношение на 2022 година, само че по отношение на 2021 година демонстрират повишаване с 33%. Причината е, че от този момент се натрупват няколко рецесии - енергийна, здравна поради коронавирус, войната. Всичко това размести цените и светът към този момент не е същият, изясни Владимир Иванов. Всъщност минимум е нарастването при храните, защото при тях е най-мощната конкурентна среда, по тази причина и смяната в цените е най-малка. Но във всички останали сфери нарастването по отношение на 2021 година е много осезаемо. Добрата вест е, че цените ще се задържат, защото и в международен мащаб няма упования за внезапни промени. Всички тези цени ще станат транспарантни за хората с програмата " Достъпно за вас ", която би трябвало да проработи от 15 ноември. Според нея всеки търговец, който се включи, ще понижи цените на избран брой артикули. Идеята е това да са най-малко 50 артикули, които ще циркулират по разнообразни търговски обекти.
Програмата е по френския модел, съгласно който за избран брой артикули се одобряват съответни цени за дълго време. Във френската " кошница " с артикули влизат освен храни, а и прахуляк за пране примерно, изясни Владимир Иванов.
По думите му мярката няма юридическа стойност, а психическа, защото ще има избрани гаранции, че стоката няма да е препис. Тя е в същото време обществена мярка, само че и ще увеличи потребителската просвета и по този начин жителите няма да вземат участие в неточни търговски практики и няма да заплащат по-скъпо. Тази мярка пази и репутацията на комерсиалните обекти.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР