Цeните в гoлeмитe вepиги мaгaзини пoĸaзвaт, чe 1 литъp мляĸo

...
Цeните в гoлeмитe вepиги мaгaзини пoĸaзвaт, чe 1 литъp мляĸo
Коментари Харесай

На какво се дължи драстичното поскъпване на млечните продукти?


Цeните в гoлeмитe вepиги мaгaзини пoĸaзвaт, чe 1 литъp мляĸo нa дpeбнo вeчe нaдминaвa 3,50 лева Според млекопроизводители се е вдигнала с над 60%, до момента в който Изкупната цена на суровото мляко остава ниска.

Дани Атанасова е при производители в мандрата на сливенското с. Жельо Войвода, с цел да разбере на какви цени излизат от тях млякото, сиренето и кашкавала.

„ – изкупната цена на млякото стана 1,30 лева, петролът и ел. силата нарастнаха. Когато създадохме мандрата преди 4 години, месечната сметка за ток беше 1000 лева, минали месец беше 9000 лева “, сподели притежателят на мандрата Пламен Крумов.

Неговите наблюдения на пазара са, че дребните български магазини не поставят огромни надценки, а това вършат веригите. За да влезеш в една такава верига, би трябвало солено да платиш, разяснява Крумов.

С цената на суровината, режийните и разноските за заплати и осигуровки на служащите кг кофичка кисело мляко излиза от мандрата на 1,20 лева, сиренето – 11 лева Това е без Данък добавена стойност и минимална облага от 10%, посочи производителят.

Вижте коментара за цените и инфлацията на икономическия специалист Ваня Григорова и финансиста Левон Хампарцумян:


Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР