Цените в Гърция са скочили главоломно – на млякото, хляба,

...
Цените в Гърция са скочили главоломно – на млякото, хляба,
Коментари Харесай

Ценови шок в Гърция: В супермаркета се чувствам бедняк

Цените в Гърция са скочили стремглаво – на млякото, хляба, яйцата и даже на зехтина. И фамилии с положителни приходи страдат от ценовия потрес и се питат къде е “гръцката история на триумфа ”, за която приказва министър председателят Мицотакис.

Анна Петрополу е обезверена от равнището на цените в Гърция: “С парите, които разходвам за храната на фамилията за три дни, предходната година можехме да се храним цяла седмица ”, споделя тя. Всяко посещаване в супермаркета води до нова и неприятна изненада за гъркинята. По стандартите на страната 49-годишната майка на три деца и нейният брачен партньор печелят относително добре. Семейството има и личен апартамент. Но защото храната и горивата са поскъпнали прекалено много, те са принудени да пестят от всичко. Имат чувството, че рецесията от 2010 година се е завърнала в Гърция.

Опаковката кафе от 500 грама коства с най-малко две евро повече, в сравнение с единствено преди година. Прясното и киселото мляко са с 50% по-скъпи от преди. Повечето типове самун са скочили с 30%, а яйцата – с 28%. Дори и известното гръцко сирене Фета коства над 12 евро за кг – с 3 до 4 евро повече, в сравнение с преди половин година. “В супермаркета се усещам като дрипльо ”, споделя Петрополу. Тя одобрява работата на премиера Кириакос Мицотакис,но когато чуе по малкия екран лозунгите му за гръцките триумфи, Анна се ядосва: “Явно пребивавам в някоя друга страна ”, споделя тя.

“Несъмнена история на триумфа ”?

Мицотакис, от своя страна, е уверен в икономическия триумф на страната си: “Гърция сега е една от най-бързо растящите стопански системи в Европа, с възходяща претовареност, по-ниско неравноправие и усъвършенствани публични финанси ”, сподели той на шефката на Европейската централна банка Кристин Лагард в Атина предходната седмица. “Оставането ни в еврозоната не бе елементарно, но развитието в Гърция безспорно е една история на триумфа ”, съобщи Мицотакис.

Само че Анна Петрополу не може да усети тази история на триумфа. Дълго време е чакала да получи нарастване на заплатата си, само че спомагателните пари в този момент са изядени от гигантската инфлация. Според гръцката статистическа работа ЕЛСТАТ през септември 2023 година инфлацията при питателните артикули е била от 9,4 %. А съгласно Евростат гръцката инфлация се е повишила с 3,9% през октомври 2023 година – повече в сравнение с в цялата еврозона.

Омагьосаният кръг с цените

За учителката Катерина Кефала извършването на покупки се е трансформирало в нещо доста неприятно: “Купувах зеленчуци и плодове от седмичния пазар, тъй като всичко там е по-евтино и качеството е съответно. Но в този момент даже на седмичния пазар има първокласни цени ”, оплаква се тя. А гръцката дума за седмичен пазар – “Laiki ” – значи безусловно “за хората ”.

Статистиката потвърждава, че Катерина е права. През септември 2023 година инфлацията при зеленчуците е била от 17,7%, а при плодовете – 13,9 на 100. Учителката получава близо 1100 евро на месец, само че не може да разчита на по-висок приход. Парите не ѝ стигат за нищо.

Оплакват се и самите търговци на пазара. Лятото бе прекомерно горещо, а през септември половината страна беше потопена от тежки наводнения. Това се отрази зле на реколтата. Много типове зеленчуци и плодове са станали дефицитни, а цените са скочили. Към всичко това се прибавят високите цени на горивата – бензинът е скочил до 2 евро. Сега клиентите не могат да си разрешат по-високите цени и купуват все по-малко. Търговците, от своя страна, не могат да си разрешат повече да покачват цените и гледат по какъв начин облагите им се смаляват. Истински обаян кръг.

Нарастващи доходи на супермаркетите

От друга страна приходите на огромните супермаркети порастват, макар че клиентите се ориентират към по-евтини марки. Те обаче няма по какъв начин да не купуват артикули от първа нужда. Учителката Катерина Кефала непрестанно следи за специфични предложения. Често обаче даже и тези артикули са прекомерно скъпи или с доста ниско качество.

“Преди не блестях с учредителен гений, само че в този момент съм принудена да възнамерявам всичко деликатно ”, споделя дамата. Междувременно съумява да разпредели покупките си по подобен метод, че да не ѝ се постанова да купува в един и същи месец и нови перилни препарати, и зехтин. Подобно нещо тя не може да си разреши.

Зехтинът като първокласна стока

Но най-големият ценови потрес е при зехтина. В Гърция той е главен хранителен артикул и съвсем всичко се подготвя с него. От няколко месеца насам зехтинът се е трансформирал в първокласна стока, а цените му скачат всяка седмица. Литър от средностатистическия зехтин, който преди година е бил 4,80 евро, в този момент се предлага за 10,60 евро. Или даже за 11,60 евро – според от магазина. При това става дума за зехтин от реколтата от 2022 година, а не от тазгодишната. За нея се допуска, че ще бъде още по-слаба. Затова се чакат и нови нараствания на цените до 15 евро за литър. Средностатистическото четиричленно гръцко домакинство използва по към 60 литра зехтин на година.

Правителството знае, че гърците са съществено разтревожени от растящите цени и се пробва да им противодейства – само че с прекомерно непретенциозен триумф. За да помогне на потребителите, кабинетът вкара система за информация за цените на общо 51 съществени продукта в така наречен потребителска кошница – ориз, мляко, кисело мляко, спагети, брашно, тоалетна хартия, сапун и други. Гръцкото министерство на стопанската система изпраща на супермаркетите листата с въпросните артикули. След това магазините са длъжни да отбележат най-ниската цена за всеки един от тези артикули и да осведомят на видно място за нея.

Мярката е наложителна за всички вериги супермаркети с оборот от над 90 млн. евро.

Източник: Дойче веле
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР