Цените са се увеличили най-много за преработените хранителни стоки, също

...
Цените са се увеличили най-много за преработените хранителни стоки, също
Коментари Харесай

Япония с рекордна инфлация от 40 години насам frognews.bg

Цените са се нараснали най-вече за модифицираните хранителни артикули, също за електрическата енергия и при дълготрайните артикули като климатици. Инфлацията в Япония е много под високите равнища, които провокираха безпокойствие в Съединените щати, Англия и другаде по света, само че надалеч надвишава дълготрайната цел на Японската централна банка от 2%.

 

Дори да се изключат пресните храни и силата, показателят на потребителските цени е повишен с 2.8%. Въпреки, че процентите на нарастване не са високи както другаде, те са задоволителни, с цел да се почувства ограничаването при застоялост в растежа на заплатите. Очаква се цените да не престават да порастват в кратковременен проект.

 

Увеличението  на потребителските цени е обвързвано с покачването през м. ноември  на цените на храните и газа. Индексът евентуално ще се увеличи още повече, доближавайки се до или над 4% през м. декември.

 

Повечето анализатори чакат покачването на цените в Япония да доближи своя връх към края на годината или началото на 2023г. Все отново се чака инфлацията да намалее през 2023г., защото световната инфлация също се забавя, тъй като цените на суровините се забавят и спиранията във веригата на доставки се поправят.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР