Цените от производител (PPI) в Германия скочиха с 19,2% през

...
Цените от производител (PPI) в Германия скочиха с 19,2% през
Коментари Харесай

Цените от производител в Германия - с най-голям ръст от 70 години насам

Цените от производител (PPI) в Германия скочиха с 19,2% през ноември 2021 година в съпоставяне със същия месец на предходната година. Това сочат данните на Федералната статистическа работа на Германия (Destatis), представени от Интерфакс.

Това е най-голямото годишно нарастване на индустриалните цени в страната от ноември 1951 година.

Драстичното повишаване на индустриалните цени се дължи главно на скока в енергийните разноски, както и на продължаващите проблеми във веригата за доставки.

Впрочем, анализатори предишния месец предвидиха даже още по-голямо нарастване на PPI - с 19,9%, съгласно Trading Economics.

Темпът на повишаване на цените от производител в Германия се форсира за единадесети следващ месец (т.е. от началото на 2021 г.), като растежът надвишава 10% за последните пет месеца.

Същевременно цените на енергоносителите в Германия като цяло скочиха през ноември на годишна база съвсем с 50%, като от тях по-конкретно, цената на природният газ се увеличи с 83,4%, а на електрическата енергия - с 48%.

Себестойността на междинните артикули за ноември на годишна база се усилва с 19,1%, дълготрайните потребителски артикули нарастват с 3,7%, а средствата за произвеждане - с 3,6%.
 Германия регистрира най-високата си инфлация от близо 30 години насам
Германия регистрира най-високата си инфлация от близо 30 години насам

Потребителската инфлация в Германия се форсира до 4,1% на годишна база през септември

" Данните от 17 декември сочат мрачни вероятности за коледния интервал, защото индустриалният бранш на Германия продължава да се бори с спиранията във веригите за доставки и опасността от възможни стопански вреди от варианта омикрон ", разяснява Томас Рин от Accenture.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР