Цените на златото се повишиха през последните няколко месеца поради

...
Цените на златото се повишиха през последните няколко месеца поради
Коментари Харесай

Нарастващата инфлация и геополитическата несигурност засилват интереса към златото

Цените на златото се покачиха през последните няколко месеца заради все по-нарастващата инфлация в Съединени американски щати, както и заради възходящата геополитическа неустановеност, се споделя в разбор на „ Евронюз “.

Във вторник цените на златото се покачиха до исторически най-много от 2 266,6 $ (2 107,9 евро) за тройунция, преди да се намалят до 2 257,8 $ за тройунция в края на комерсиалната сесия. Това значително се дължеше на покачвания интерес към фондовете, последващи динамичността.

Нарастващата геополитическа неустановеност, изключително след неотдавнашната израелска офанзива против иранското посолство в Сирия на 1 април, докара до привличане на вложители към считания за несъмнено леговище актив.

Благородният метал получи забележителен подтик и от огромните централни банки като Федералния запас на Съединени американски щати, Английската централна банка и Европейската централна банка, които намекнаха, че ще стартират да понижават лихвените проценти през идващите няколко месеца.

Основни фактори, влияещи върху цената на златото

Пиеро Чингари, чиновник на Benzinga, съобщи: „ Въпреки опасенията, свързани с последните по-високи от предстоящото данни за инфлацията, Федералният запас остана зает с прогнозата си за три понижения на лихвените проценти с по 25 базисни пункта през тази година. Председателят на ФЕД Джером Пауъл направи наскоро миролюбиви мнения, които ускориха пазарните упования за понижаване на лихвите още през юни, което към този момент се регистрира с 80% възможност “.

В Европа Банката на Англия стана очевидец на липса на крайни настроения в своя директорски съвет, защото нито един от членовете не гласоподава за покачване на мартенското ѝ съвещание, което контрастира с предходни съвещания. Управителят Андрю Бейли призна, че пазарните прогнози за понижаване на лихвените проценти през тази година са „ верни “.

Отчитайки рекордната траектория на златото, Ръс Молд, капиталов шеф в AJ Bell, съобщи: „ Това може да се дължи на обстоятелството, че инфлацията в Съединени американски щати се оказва лепкава, защото американската стопанска система се развива по-бързо от предстоящото, или на това, че централните банки не престават да получават метала, с цел да диверсифицират (и може би да покачат качеството на) своите запаси. Възможно е също по този начин вложителите да търсят различно леговище, защото цените на американските държавни скъпи бумаги се намаляват.

Разминаването сред цените на златото и цените на щатските съкровищни облигации е изключително стряскащо и подсказва, че стоковите и облигационните пазари стартират да правят оценка темпа на инфлация като по-висок за по-дълъг интервал от време - обръщение, което по никакъв метод не се вписва в желания от фондовите пазари роман за изстудяване на инфлацията, меко приземяване на стопанската система и прекосяване към понижаване на лихвените проценти от страна на централните банки.

Това може да убеди някои вложители да се замислят още веднъж за златото, макар че неналичието на рентабилност и индустриална приложимост, както и негативният транспорт по отношение на парите в брой могат да възпрат мнозина “.

Търсенето в Китай има огромен принос за поддръжката на златото

Китай и Индия са два от най-големите консуматори на злато, изключително когато става въпрос за златни бижута. Съобщава се, че през 2023 година Китайската национална банка е закупила към 225 тона злато, с което общите ѝ запаси са нарастнали до 2235 тона.

От друга страна, търсенето на златни бижута в Индия възлиза на към 562,3 тона през 2023 година, по данни на Световния съвет по златото.

Рос Норман, основен изпълнителен шеф на MetalsDaily, съобщи: „ При налични спестявания на дребно в размер на към 20 трилиона юана, фондова борса в свободно рухване и неосъществени загуби в бранша на недвижимите парцели, златото съставлява една от дребното сигурни и надеждни вложения.

През януари 2024 година от Шанхайската златна борса, която се преглежда като сурогат на локалното търсене, бяха изтеглени зашеметяващите 271 тона злато. Също по този начин чуваме, че е имало много над междинното равнище на доставки на злато от Запада към Изтока от охранителни компании, само че още веднъж не задоволително, с цел да се изясни методът и степента на ралито на златото.

Китайското търсене обаче е непрозрачно, а новините и отчетите постоянно са непотвърдени. Някои входни точки на вноса са добре следени, изключително Хонконг, само че други направления - по-малко. Местните награди са известни, само че постоянно това може да бъде подвеждащо. Високите награди могат да се дължат на горещо търсене или просто на ниска наличност “, добави Норман. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР