Цените на застраховка Гражданска отговорност“ ще се скочат рязко, обявиха

...
Цените на застраховка Гражданска отговорност“ ще се скочат рязко, обявиха
Коментари Харесай

Застрахователи: „Гражданска отговорност“ може да поскъпне доста

Цените на застраховка „ Гражданска отговорност “ ще се скочат внезапно, оповестиха на конференция от застрахователния отрасъл у нас. Както pariteni.bg към този момент писа повода е смяна в Кодекса за застраховането, която Министерство на финансите предлага и която планува Националното бюро на българските застрахователи да бъде задължено да изплаща всяка отправена към него рекламация.

Текстовете опонират на интернационалните регулации, заплашват финансовата непоклатимост на застрахователния пазар, могат да доведат до измами в изключително огромни размери, а и до внезапно повишаване на цената на застраховка „ Гражданска отговорност “, безапелационни са от сектора и приканиха за отменяне на текстовете или за тяхното изменение и прецизиране.

„ Когато стартираме да плащаме всички вреди, даже и тези, за които няма документи, и се изчерпят парите, ще би трябвало да се обърнем към българските застрахователни компании и те ще обезпечат средствата, тъй като бюрото би трябвало да разполага с такива. Но тези пари би трябвало да бъдат обезщетени отнякъде и това ще са наградите по застраховка „ Гражданска отговорност “ и надлежно от увеличение на цената й за българските консуматори “, изясни Борислав Богоев, ръководител на бюро „ Зелена карта ”.

По думите му законопроектът е бил импортиран по бързата писта, утвърден още на 12 декември от Министерски съвет, а на следващия ден към този момент ще се гледа в икономическата комисия в Народното събрание. „ Пистата беше толкоз бърза, че щеше да мине покрай  Националното бюро на българските автомобилни застрахователи без да разберем “, акцентира Богоев. „ Защо българите се вършим на по-големи католици от папата, като имаме прелестно законодателство, а сами си сътворяваме проблеми “, попита той.    

От сектора са безапелационни, че сходна смяна, позволяваща абсолютно заплащане на искания по „ Гражданска отговорност “ за произшествия в чужбина, ще докара до взрив на застрахователните измами, които и в този момент не са малко. Най-често такива стават в Италия и то в Южна Италия, където застраховката „ Гражданска отговорност “ е 1000 евро, уточни Стефан Софиянски, общоприет секретар на Национално бюро на българските автомобилни застрахователи. „ Ако стартираме да изплащаме абсолютно всяка застраховка на тяхна територия, то българските застрахователи ще банкрутираме. Другият вид е  и при нас застраховката да стане 1000 евро, само че кой ще може да си разреши сходни цени “, безапелационен беше Софиянски.

Той даде за образец част от схемите, които се употребяват, с цел да се източват българските застрахователи. “Може да има машинация по отношение на несъществуващи пътни транспортни катастрофи, непознатият жител може да не е бил въобще в България, потърпевшото лице може в никакъв случай да не е потърпевш, както и сме следили. Най-фрапиращите случаи са за претендирана гибел при човек, който въобще не се е раждал, т.е. - с несъществуващо ЕГН “, изясни част от схемите Стефан Софиянски. Богоев добави, че даже при случай на паркинг в Италия постоянно има четирима души, потърпевши в колата, които са с тежки физически и душевен пострадвания. Ако се одобри поправката, за всички тези искания, бюрото ще заплаща, добави той.
 istock istock
“Когато настъпи едно застрахователно събитие, то постоянно е подкрепено с документи. Нормално е всеки осигурител, който носи риска, да изиска да се запознае с тези документи, и към този момент по-късно да пристъпи към заплащане. За страдание, през годините съществуват недобри практики, при които се употребяват подправени протоколи за произшествия, подправени медицински, изобщо подправени събития ", съобщи и Владимир Тодоров от Българската асоциация на потърпевши при произшествия.

Предупреждават за измами с „ Гражданска отговорност “

Именно, с цел да се предотврати изопачаването и опорочаването на смисъла на „ Зелена карта ”, обновените специфични правила на Съвета на бюрата целят да се подсигурява обезщетяването на потърпевшите лица, както и следенето на пътя на парите, според условията на настоящото европейско законодателство.

Съветът на бюрата уреди категорично по кое време и по какъв начин може да се усвои банковата гаранция като добави още три условия към представяните документи за годност на претенцията, а точно: 1. банково извлечение за заплащане на повреденото лице като само годно и неоспоримо доказателство за възнаграждение на щетата; 2. всички претендирани компенсации, по които не са показани доказателствени документи, ще бъдат изключени от усвояването на гаранцията; 3. изключени са всички искания, по които има съответно заведени правосъдни производства, обясниха от сектора. 
Точно противоположното планува смяната в оферти законопроект като предлагането е в прорез и с правилата на европейското право за проследимост и аргументираност на всички заплащания.

С това на процедура се лишават от права българското национално бюро, българските застрахователи и се засягат три милиона български жители, ползватели на наложителната застраховка гражданска отговорност, добави Стефан Софиянски.
 istock istock
Против законопроекта са и от Асоциацията на българските застрахователи. Според Нина Колчакова, основен секретар на асоциацията,  няма никакви претекстове, с цел да се направи тази смяна в Кодекса за застраховането. „ Тя ще сложи българските застрахователи в неравностойно състояние с техните сътрудници. В претекстовете към законопроекта написа, че се прави, с цел да отговорим на условията за влизане в еврозоната, само че аз на никое място не съм видяла такова условие от Европейска комисия. Тази мярка ще бъде съдбовна за бизнеса ”, аргументира се тя.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР