Цените на всяка доза , договорена от Еврокомисията с която

...
Цените на всяка доза , договорена от Еврокомисията с която
Коментари Харесай

Еврокомисията: Цените на ваксините са търговска тайна

Цените на всяка доза, контрактувана от Еврокомисията с която и да е компания, е комерсиална загадка и не се разкрива обществено. Логиката е, че по този начин и купувачът, и продавачът могат да реализират оптимални условия за себе си. Това дават отговор представителите на Европейска комисия, запитани за цените на имунизациите, предава.
Въпросът стана настоящ на брифингите, откакто министър председателят Бойко Борисов сподели, че “цените се подвигат със страшна мощ. Pfizer бяха 12 евро, станаха 15,50 евро, в този момент за 2022-а и 2023 година се подписват договорите на Европейски Съюз за 900 милиона ваксини, само че към този момент на цена 19,50 евро. ” Самите контракти в тяхната си целокупност също не са налични.
 Брюксел стартира договаряния за 1,8 милиарда Коронавирус ваксини от второ потомство Брюксел стартира договаряния за 1,8 милиарда Коронавирус ваксини от второ потомство
Европейският съюз ще стартира договаряния за поръчка на 1,8 милиарда спомагателни дози ваксина от " второ потомство " против COVID-19. Те тря...
Първият и единствен, който стана обществен, е подписаният от Европейска комисия с AstraZeneca през август 2020 година Публикуването му в края на януари 2021 година стана по гледище на Европейска комисия. Спорът тогава бе дали фармацевтичната компания извършва периодите си за доставка по контракт. От документа обаче бяха заличени клаузите за цената на имунизацията, периодите за доставките и текстове, които могат да разкрият интелектуална благосъстоятелност.
В края на предходната седмица се появи информация, че Европейска комисия чака утвърждение от държавните управления на Европейски Съюз за започване на договаряния с Pfizer за пазаруването на нови до 1,8 милиарда дози през 2022 и 2023 година Появиха се изказвания, че цените ще бъдат повишени. Тази информация не може да бъде доказана, защото цените са поверителни. Самите контракти не могат и да се съпоставят. При първичните контракти - авансово съглашение за покупка, заплащанията от Европейски Съюз имаха капиталов темперамент, защото с тези средства фирмите финансираха тестванията на кандидат-ваксините.
Досега да афишира обществено параметри, които са загадка, си е разрешавала единствено белгийският държавен секретар по въпросите на бюджета Ева де Блийкер. В края на 2020 година тя разгласява в туитър дребна таблица с контрактуваните цени, само че доста бързо известието бе изтрито. В него се видя, че доза от Pfizer струва 12 евро, а от Moderna - 18 евро.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР