Цените на водата за домакинствата ще нараства, а само най-бедните

...
Цените на водата за домакинствата ще нараства, а само най-бедните
Коментари Харесай

Отвързват цената на водата за бита, ще се дефинира водна бедност

Цените на водата за семействата ще нараства, а единствено най-бедните ще получават някакви обезщетения. В рамките на Европейски Съюз е нужен общ метод за схващане на водната беднотия, а цената на водата би трябвало да покрива цялостния размер на разноските за доставката. Това са част от главните промени, за които упорстват от Европейския стопански и обществен комитет, стана ясно по време на конференция за интелигентно ръководство на водните запаси, проведена от АИКБ.

Трябва да дефинираме водната беднотия, цената на водата да следва икономическия си ход, само че всички, които имат потребност, да бъдат подкрепени, сподели президентът на КНСБ Пламен Димитров. В момента има таван на цената на водата. Законът за водите изисква цената на водата да бъде обществено търпима. Това значи при минимално месечно ползване от 2,8 куб. м на човек цената на водата да не надвишава 2,5 на 100 от междинния месечен приход на семействата. При въвеждане на водна беднотия цената на водата няма да има таван и може да пораства без ограничавания, а единствено най-бедните ще получават някакви помощи.

Основен дял на разноските на ВиК фирмите са за поправки по мрежата и за ток. Но от Годишния отчет на КЕВР за ВиК бранша за 2022 година излиза наяве, че общите загуби във водоснабдителната система се усилват до 61%, вместо да понижават. През 2021 година приблизително за страната загубите по мрежата са били 59,78%. Следно за Европа загубите на вода са 50%, сподели по време на конференцията Пиетро Франческо Де Лотто от Европейския стопански и обществен комитет. Оказва се, че загубите в България са по-високи от междинните в Европа.

В Европейски Съюз имат упоритост да бъде основана “Синя договорка ” с съществена цел отбрана на водните запаси от климатичните промени. Сред главните правила на подготвяната “Синя договорка ” е нуждата от създаване на технологии, позволяващи дейно потребление на водата, преработване и понижаване на замърсяването, както и да се подсигурява правото на потребление на водата за икономически действия.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР