Цените на въглеродните квоти с огромен спад, въпреки че Европа

...
Цените на въглеродните квоти с огромен спад, въпреки че Европа
Коментари Харесай

Страховете от рецесия натискат цените на природния газ и CO2 квотите надолу

Цените на въглеродните квоти с голям спад, макар че Европа използва доста въглища Играчите на пазарите провокират бързи промени на пазара и той става изненадващо волатилен Движенията на пазара алармират за нахлуване в криза
Само преди седмици изглеждаше, че цените на природния газ и въглеродните квоти са се устремили нагоре и че няма никакви предпоставки трендът да бъде спрян. Особено поради обстоятелството, че на старта за отоплителния сезон Европа има дефицит на природен газ и съвсем не разполага със лично произвеждане на първични материали.

Сега обаче обстановката е радикално друга и даже има все по-отчетливи знаци за криза. Цените на природния газ, суровините и като цяло на стоките следват един и същи тренд надолу. Същата наклонност се вижда и при въглеродните квоти, чиято цена би трябвало да пораства поради по-голямото произвеждане на електрическа енергия от въглища, само че в действителност записва най-ниските си равнища от предходната година насам - 66 евро на звук (с изключение на внезапния спад при започване на войната, който бързо се възстанови).
Реклама
Факторите за това са разнообразни - от превъзмогването на сериозната взаимозависимост от съветски газ за тази зима, до страховете от закъснение на стопанската система. Показателно е също, че съгласно информация с цените от лондонската борса London Commodity Exchange, която е препоръка за борсовите артикули в Европа, от юни насам медта, цинкът, алуминият и златото се срутват сред 4-12% . Именно в част от тези артикули единствено преди няколко месеца имаше забележителен растеж и точно техните котировки са добър сигнал по какъв начин играта с лихвените проценти на централните банки се отразява на борсата.

" Причината за финансовата нечиста сделка в пазара на първични материали е, че има доста на брой финансови играчи, част от които нямат действителна оперативна цел. Такива, на които не им би трябвало действително газ, нефт и прочие Най-вече такива играчи са дребните и огромните хедж фондове. Тъй като цените на тези първични материали се движат в тренд, това притегля и такива, които скачат на цената, без да вършат фундаментален разбор. И когато те решат да унищожават, това може да докара до бърза смяна на цените в една или друга посока. Много от тях оперират на leverage (със заеми), което значи, че те могат да купуват доста по-голям размер, в сравнение с се допуска ", споделя, съосновател на един от фондовете на международния капиталов водач Blackrock.
Два пъти по-евтин газ
На 26 август или тъкмо преди месец природният газ се търгуваше на рекордно високите равнища от към 330 евро/мВтч (на нидерландската борса TTF). Днес, 26 септември, същият показател се движи на равнища от към 170 евро/мВтч, което е най-ниското от средата на юли насам. По различен метод казано, единствено за няколко седмици цената се срина с близо 50%.

Причините може да са доста. От една страна, Европа беше подготвена да купува всичко непременно, с цел да запълни газовите складове до 80% преди началото на октомври. Това провокира паническо пазаруване и умозрителен детайл в миг, в който потреблението обичайно е по-ниско. Резултатът в този момент обаче е, че хранилището към този момент са цялостни на 88% и търсенето на газ спада.
Реклама
Друга причина е, колкото и парадоксално да звучи, че понижението на цените се свързва и с неналичието на съветски газ в европейските тръбопроводи. До момента съветският газ беше по-скоро знак за високи цени. Нидерландският TTF показател е тръбна борса, която се от количествата най-много в " Северен поток ". Москва обаче кранчето и сега ликвидността на пазара не се дефинира от това дали има по-малко или повече съветски газ в газопроводите, а въз основата на действителното търсене и цената на втечнения газ.

Всички тези аргументи обаче не изясняват за какво цените се срутват по толкоз еднакъв метод и на европейската и на американската борса. Което води до аргумента, посочен нагоре oт Пламен Моновски, че играчите на пазара провокират бърза смяна поради предпочитание да продават. " Вероятността светът да мине през криза не е дребна. Вероятността тя да е огромна е сериозна, макар че сега безработицата и спестяванията не посочват типична рецесионна конюнктура. Но скоростта, с която централните банки се борят с инфлацията, и повдигането на лихвените проценти, енергийните проблеми и други проблеми могат да задълбочат рецесионните процеси ", декларира още той.
Квотите потъват
Индикатор за предстоящото закъснение на стопанската система в Европа са и цените на въглеродните излъчвания. Ако заводите чакат да работят по-малко, купуват по-малко квоти и надлежно цената им спада. Точно това се случва и в този момент - от абсолютния връх от 100 евро/тон в този момент CO2 излъчванията се търгуват на 65-66 евро/тон. Или има спад от над 30%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР