Цените на тока за българските потребители са по-високи от тези

...
Цените на тока за българските потребители са по-високи от тези
Коментари Харесай

В България токът е по-скъп отколкото в Турция, Сърбия и Македония

Цените на тока за българските консуматори са по-високи от тези в прилежащите Сърбия, Македония и Турция . В същото време обаче, електрическата енергия в страната ни продължава да е най-евтина в Европейския съюз .
Това демонстрират данните на Евростат, които наблюдават цените от средата на 2017 година доникъде на актуалната година. В разбора на статистиците не се разясняват заплатите и покупателната дарба на българите по отношение на останалите европейци.
Средната цена на тока за киловатчас в България е 0.097 евро - след налози и такси. Втората най-ниска цена за бита е в Литва - 0.1103 евро, следвана от Унгария, Хърватия и Румъния.
Най-скъпа е електрическата енергия в Белгия , където заплащат по 0.2845 евро за киловатчас. Скъпо заплащат и в Дания, Португалия и Ирландия, демонстрират още данните на Евростат. В
разбора не са включени цените в Германия, Испания, Италия и Кипър, защото те не са подали данни за цената на тока и потреблението си. В множеството останали страни цената варира сред 10 и 20 цента за киловатчас.
Сравнително на ниска цена в България е и газът , макар че той е поскъпнал с 14.9% през първите шест месеца на тази година по отношение на същия интервал на предходната година.
Той държи втората най-ниска цена в Европейски Съюз - 0.04 евро за киловатчас, до момента в който румънците заплащат по 0.03 евро за киловатчас. Потребителите на природен газ заплащат тъкмо колкото българите - 0.04 евро за киловатчас и в Литва, Латвия, Естония, Хърватска, Люксембург, Унгария, Полша и Словакия.
Най-скъпо е в Швеция - 0.11 евро за киловатчас. От така наречен трети страни - тези, които са отвън Европейски Съюз, най-евтин газ заплащат турците, украинците и грузинците. В южната ни съседка киловатът коства 0.0244 евро, демонстрират данните на Евростат.
СРАВНЕНИЕ
Готвенето и затоплянето на вода с природен газ през септември е било два пъти по-евтино за българите, употребявали газ, в сравнение с в случай че бяха употребявали електрическа енергия.
Домакинствата в жилища от 70 до 90 квадрата са платили приблизително по 18 лв. за природен газ. Сметката им за готвене на ток и затопляне на вода с бойлер през септември щеше да излезе 35 лв.. Семействата в парцели от 90 до 120 квадрата са икономисали приблизително по 17 лв., като са избрали природен газ, демонстрират данните на " Овергаз Мрежи ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР