Цените на тока трябва да се повишат, за да не

...
Цените на тока трябва да се повишат, за да не
Коментари Харесай

Експерти: Поскъпването на тока е неизбежно, но няма да е драстично

Цените на тока би трябвало да се покачат, с цел да не се обрича на банкрут българската енергетика, само че повишаването няма да е фрапантно тази година. Това разясниха в Сутрешния блок на Българска национална телевизия енергийните специалисти проф. Атанас Тасев и Явор Куюмджиев. Поводът е настояването на трите енергоразпределителни сдружения за повишаване на цените.

Двамата енергийни специалисти считат, че цените на тока не трябва да се задържат изкуствено, защото това усилва рисковете за енергийните сдружения от банкрут. Те предлагат цените да бъдат освободени, като страната стартира да подкрепя хората, които не могат да си заплащат сметките.
Проф. Атанас Тасев: Бедните няма да пострадат, тъй като те употребяват по-малка сила. От ниските цени се облаготелстват междинната класа и богатите.Явор Куюмджиев: Българската енергетика е недофинансирана. Цената на тока не дава отговор на пазарните стойности и в случай че продължава това, в средносрочен проект всички предприятия в българската енергетика са на ръба на банкрута.
Заради идните европейски и локални избори тази година двамата не считат, че повишаването на електрическата енергия тази година ще е по-високо от инфлационните равнища.
 Увеличението на тока ще е в границите на инфлацията от 3,6%, увериха от КЕВР Увеличението на тока ще е в границите на инфлацията от 3,6%, увериха от КЕВР
Комисията за енергийно и водно контролиране няма да допусне фрапантно повишаване на тока, увери шефът на регулатора Иван Иванов. Той предвижда, че увел...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР