Цените на свинското месо у нас растат, а в същото

...
Цените на свинското месо у нас растат, а в същото
Коментари Харесай

Скъпо месо, а евтини колбаси

Цените на свинското месо у нас порастват, а в това време тези на саламите, за които то би трябвало да е съществена суровина, падат. Това демонстрират данните на Държавната комисия за стокови тържища и борси, представени от Труд. Според информацията, от средата на март цената на едро на свинското месо върви нагоре и в края на юни е регистрирано повишаване от 15,5%.

На годишна база пък (спрямо юни 2016 г.) покачването е с 5,3%. В същото време цената на малотрайните салами понижава с 6,8% за година и с над 2% на месечна база. Понижение има и при кренвиршите – с 3,6%, и при тайния колбас – с 5,4% на годишна база. Разминаването в цените не може да се оправдае с импорт на месо, тъй като данните на комисията демонстрират, че в същия интервал се следи и повишаване с 44% на цените на месото и на интернационалния пазар.

Обратна е обстановката с пилешкото месо, което поевтинява на едро през юни по отношение на същия месец на предходната година, само че цената на пилешките кренвирши се повишава. Най-голямо е понижението при пилешките бутчета – с 11,3% и гърдите – с 10,7% за година. Цената на пилешките кренвирши обаче пораства с 2,8% за същия интервал. Данните на комисията демонстрират още, че ядем по-скъпи сирене, кашкавал и масло. Най-драстично е покачването при маслото, чиято цена на едро през юни е била най-висока от 2012 година насам. Тогава пакетчето от 125 гр. е коствало на едро 1,10 лева при 1,62 лева в този момент.

Само за последната година (спрямо юни 2016 г.) цената му се е покачила с близо 31%. Най-скъпо от пет години насам се продава и кравето сирене. Килограм на едро през юни се е продавал по 5,73 лева при 4,75 лева през същия месец на 2012 година Спрямо година по-рано повишаването е с съвсем 6%. Толкова за месец се е нараснала и цената на кашкавала, като в този момент на тържищата той се продава по 10 лева за кг при 9,62 лева за кг през 2015 година

Търговци поставят до 41% надценка на стоките в магазините, регистрират данните на ДКСБТ. Наблюдението на цените на дребно на главните хранителни артикули: захар, олио, брашно и яйца демонстрира, че през юни най-високи са цените в магазинната мрежа, като единствено при яйцата се следи по-висока цена в огромните търговски вериги.

Надценките на цените на дребно, по отношение на цените на едро, в огромните търговски вериги са най-големи при брашното и яйцата, надлежно 27% и 41%, следвани от олиото – 18%. Най-малка надценка има при захарта – 4%. В магазинната мрежа търговците поставят до 33% от горната страна върху цената на брашното, 29% – на яйцата, 22% – на олиото и 14% – на захарта.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР