Цените на свинското месо у нас растат, а в същото

...
Цените на свинското месо у нас растат, а в същото
Коментари Харесай

Парадокс: Ядем скъпо месо и евтини колбаси

Цените на свинското месо у нас порастват, а в това време тези на саламите, за които то би трябвало да е съществена суровина, падат. Това демонстрират данните на Държавната комисия за стокови тържища и борси, представени от Труд. Според информацията, от средата на март цената на едро на свинското месо върви нагоре и в края на юни е регистрирано повишаване от 15,5%.

Вносните домати и краставици по-евтини от българските

На годишна база пък (спрямо юни 2016 г.) покачването е с 5,3%. В същото време цената на малотрайните салами понижава с 6,8% за година и с над 2% на месечна база. Понижение има и при кренвиршите – с 3,6%, и при тайния колбас – с 5,4% на годишна база. Разминаването в цените не може да се оправдае с импорт на месо, тъй като данните на комисията демонстрират, че в същия интервал се следи и повишаване с 44% на цените на месото и на интернационалния пазар.

Цената на млечните артикули потегли нагоре

Обратна е обстановката с пилешкото месо, което поевтинява на едро през юни по отношение на същия месец на предходната година, само че цената на пилешките кренвирши се повишава. Най-голямо е понижението при пилешките бутчета – с 11,3% и гърдите – с 10,7% за година. Цената на пилешките кренвирши обаче пораства с 2,8% за същия интервал. Данните на комисията демонстрират още, че ядем по-скъпи сирене, кашкавал и масло. Най-драстично е покачването при маслото, чиято цена на едро през юни е била най-висока от 2012 година насам. Тогава пакетчето от 125 гр. е коствало на едро 1,10 лева при 1,62 лева в този момент.
 кашкавал ThinkStock/Getty Images
Само за последната година (спрямо юни 2016 г.) цената му се е покачила с близо 31%. Най-скъпо от пет години насам се продава и кравето сирене. Килограм на едро през юни се е продавал по 5,73 лева при 4,75 лева през същия месец на 2012 година Спрямо година по-рано повишаването е с съвсем 6%. Толкова за месец се е нараснала и цената на кашкавала, като в този момент на тържищата той се продава по 10 лева за кг при 9,62 лева за кг през 2015 година

Евтиният кашкавал-малко мляко и мазнини, доста вода (ВИДЕО)

Анализът демонстрира още, че плащаме повече и за кисело мляко. Цената на едро е с 6% над равнището от същия месец на предходната година. В същото време прясното мляко се задържа към цената от миналата година. “Колбасите не поевтиняват, задържа се цената им за сметка на производителя ”. Така Кирил Вътев, член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите разяснява парадоксът с цените на свинското месо и тези на саламите. По думите му сега се изчаква комерсиалната мрежа и изключително огромните вериги да одобряват новите цени, които влизат в действие след месец и половина. При състояние, че суровината е поскъпнала осезаемо, няма по какъв начин продуктът да поевтинява, безапелационен беше Кирил Вътев.

Сиренето под лупа какъв брой са мазнините и белтъчните и има ли стабилизатори

Търговци поставят до 41% надценка на стоките в магазините, регистрират данните на ДКСБТ. Наблюдението на цените на дребно на главните хранителни артикули: захар, олио, брашно и яйца демонстрира, че през юни най-високи са цените в магазинната мрежа, като единствено при яйцата се следи по-висока цена в огромните търговски вериги.

Надценките на цените на дребно, по отношение на цените на едро, в огромните търговски вериги са най-големи при брашното и яйцата, надлежно 27% и 41%, следвани от олиото – 18%. Най-малка надценка има при захарта – 4%. В магазинната мрежа търговците поставят до 33% от горната страна върху цената на брашното, 29% – на яйцата, 22% – на олиото и 14% – на захарта.
  По тематиката Изяли сме над 16 тона подправено сирене за година
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР