Цените на самолетните билети растат драстично, а мнозина се опасяват,

...
Цените на самолетните билети растат драстично, а мнозина се опасяват,
Коментари Харесай

Дойде ли краят на евтините самолетни билети?

Цените на самолетните билети порастват фрапантно, а мнозина се притесняват, че екологичните цели, които европейските институции и самолетните компании си слагат, може да ги повишат в допълнение. Идва ли краят на евтините полети?

Авиокомпаниите чакат взрив на пътуванията през идния туристически сезон. Заедно с покачването на интереса обаче, порастват и цените на билетите.

Според списание Money полетите сред Съединени американски щати и Европа са поскъпнали с 36% спрямо 2019 година. Във Франция пък означават растеж в цената на билетите с 23,6% единствено за последната година, оповестява " Евронюз ".

Цените на билетите от Англия са нарастнали с 18 на 100 за последните 12 месеца, пресмята уеб сайтът за резервации Kayak. " Търсенето - в комбиниране с възходящата инфлация и високите разноски за гориво - поддържа високи цени на полетите ", изяснява пред " Евронюз " Ивън Дей, който е управител на уеб страницата за Англия. Мнозина се притесняват, че екологичните цели, които европейските институции и самолетните компании си слагат, може да повишат още повече цените.

Колко коства устойчивото авиационно гориво?
За да бъде летенето със аероплан по-екологично, в сектора се концентрират върху прекосяването към устойчиви горива, написа АРД. Приоритет за самолетните компании са също по-ефективните мотори и самолетите, задвижвани с електричество или водород. През идващите няколко години синтетичните и биогоривата би трябвало да заменят изкопаемия керосин. Производството им обаче е по-скъпо, което евентуално в допълнение ще се отрази на цените на билетите.

Устойчивото авиационно гориво, известно като SAF, се създава от разнообразни възобновими източници, в това число водорасли и растителни останки. Ако цената за него се трансферира напълно върху пасажерите обаче, билетите за полети на дълги дистанции ще нарастнат съществено. Цената за полета от Франкфурт до Сингапур или от Мюнхен до Ню Йорк да вземем за пример ще се усили с към 36 евро, демонстрира изследване на PwC Deutschland und Strategy&.

" Да се лети по-устойчиво в бъдеще ще бъде обвързвано с високи разноски. Но това е единствено един от многото фактори, които въздействат върху цените на билетите ", споделя Дирк Нимайер от Strategy& пред АРД. До огромна степен цените на билетите са подвластни и от пазарното търсене и предложение. Натовареността на полетите и конкуренцията по избрани направления също са решаващи фактори. Анализите демонстрират, че към този момент въздействието на SAF върху общите разноски на самолетните компании остава умерено.

В по-неизгодна обстановка ли са европейските самолетни компании?
Депутатите от Европейския парламент и страните от Европейски Съюз реализираха единодушие, че от 2025 година устойчивите горива би трябвало да се смесват с авиационното гориво. Първоначално квотата ще бъде два %. До 2050 година 70% от авиационните горива би трябвало да бъдат устойчиви.

Европейските самолетни компании " Луфтханза " и " Кондор " се притесняват, че техни съперници от страни отвън Европейски Съюз ще могат да оферират полети на дълги дистанции на по-изгодни цени. Европейските пасажери на " Емирейтс ", " Катар Еъруейс " и " Търкиш Еърлайнс " биха могли да се прекачват в хъбове като Истанбул или Дубай. Това значи, че превозвачите би трябвало да зареждат от по-скъпите горива единствено за полета от Европейски Съюз до тях.

Според Кристиан Кюхен, основен изпълнителен шеф на лобистка асоциация на петролната промишленост en2x, единствено налагането на квоти за разбъркване с възобновими горива не е задоволително. " По-скоро ние като производители се нуждаем от ясни условия за това по какъв начин да осъществим квотите в елементи. В момента това към момента не е по този начин ", разяснява той.

Колко ще коства всичко?
Проучване на учените от SEO Amsterdam Economics и Кралския нидерландски аерокосмически център са пресметнали, че до 2050 година ще би трябвало да бъдат изхарчени 820 милиарда евро, с цел да станат полетите над Европа климатично неутрални. За задачата всички излъчвания от авиацията би трябвало или да бъдат сведени до нула, или да бъдат обезщетени.

Най-големите разноски от тази сума фактически ще отидат за SAF - 441 милиарда евро. Изследователите са пресметнали, че общите разноските на авиационната промишленост ще доближат към 1,9 трилиона евро сред 2018 година и 2050 година. В това ще влязат разноските за вложения в нови самолети, инфраструктура, различни горива, както и за други ограничения за понижаване на нездравословните излъчвания.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР