Цените на роуминга за страните от Западните Балкани може да

...
Цените на роуминга за страните от Западните Балкани може да
Коментари Харесай

Цените на роуминга за Сърбия и Македония може да паднат до края на годината

Цените на роуминга за страните от Западните Балкани може да паднат до края на годината. До месец ще бъде подписан меморандум сред България и тези страни, измежду които Македония и Сърбия, разгласи министърът на превоза Ивайло Московски, представен от Българска телеграфна агенция.

Той чака след междуправителствените меморандуми до края на годината да бъдат подписани и съглашения сред мобилните оператори в обособените страни. " Не може да имаме 6-7 лв. на минута с Македония или със Сърбия. Това са чудовищни цени ", разяснява Московски. Той не уточни какви чака да станат цените след подписването на документите.

От 15 юни падна роумингът за страните от Европейския съюз след решение на европейските институции. Така при пътешестване в друга страна клиентите употребяват услуги на цените, на които и в личната си страна. Високите цени за страните отвън Европейски Съюз обаче останаха в действие. За българските консуматори най-сериозен проблем е цената на услугите в Македония, Сърбия и Турция, защото те са измежду страните, в които българите пътуват най-често. За момента няма информация за сходно съглашение с Турция.

Според данните на Националния статистически институт единствено през септември в Турция са пътували над 115 000 българи, в Сърбия - 42 000, а в Македония повече от 36 000. За същия месец България е била посетена от близо 160 000 души от Турция, над 50 000 - от Сърбия и близо 45 000 от Македония.

От финансовия доклад на " Мобилтел " за предходната година излиза, че приходите на компанията от роуминг за клиенти от други страни са над 9.65 млн. лв. и са се нараснали спрямо предходната година, което се изяснява с положителния летен туристически сезон. През предходната година обаче още важаха цените за роуминг и за Европейски Съюз. От мобилния оператор означават, че от ден на ден техни клиенти търсят по-евтини разновидности за диалози в Сърбия и Македония и за това са предложили и за тези страни опцията за пазаруване на дневни пакети за диалози и интернет. В същото време общите доходи на телекома са намалели, а една от посочените аргументи е натискът за понижаване на цените на роуминга в Европейски Съюз през 2016 година

От " Теленор " показват във финансовия си доклад за предходната година, че чакат отрицателен резултат от анулацията на роуминга през тази година, който ще се изрази главно в стесняване на облагата. Приходите от роуминг на клиенти на компанията са съвсем 7 млн. лв..

В доклада на " Българска телекомуникационна компания " европейските регулации за роуминга се показват измежду рисковете за компанията, без да се разяснява по какъв начин ще повлияят на приходите ѝ. Няма и данни за постъпленията по това перо.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР