Цените на пшеницата и брашното ще продължат да растат. Очакват

...
Цените на пшеницата и брашното ще продължат да растат. Очакват
Коментари Харесай

Хлябът стигна 1,70 лева за килограм

Цените на пшеницата и брашното ще продължат да порастват. Очакват реколтата да доближи 5,8 млн. тона, обобщава в. " Труд ".

Цената на хляба се покачва, като кг бял самун към този момент се продава по 1,70 лв. на дребно. За пазарната 2020/21 цената му на едро се е повишила приблизително с 3,2 на 100 по отношение на миналата година, а на дребно нарастването е с 3,6 на 100. Това демонстрира разбор на Министерството на земеделието, храните и горите. Така през последните четири месеца цените на едро и на дребно на хляба стигат надлежно 1,52 лева./кг и 1,68 лева./кг..

Причината за повишаването е по-високата цена на пшеницата, а от там и на брашното, показват създателите на разбора. В интервала от юли 2020 година до март 2021 година се следи последователно повишаване на пшеницата. През идващите три месеца е налице известна промяна надолу, която се дължи на удобните прогнози за новата годишна продукция в България и в международен мащаб.

Средната изкупна цена на хлебната пшеница за юни 2021 година е 393 лева./тон, а тази на фуражната - 380 лева./тон. Макар и под високите равнища, достигнати през март 2021 година, изкупните цени на пшеницата остават много над регистрираните година по-рано - надлежно с 15,9% и 17,6%.

Според разбора през идващите месеци може да се чака цените на пшеницата в страната да продължат да са високи. Независимо, че производството се възвръща и се чакат повече количества на пазара, повишаването ще продължи поради интернационалните котировки. Прогнозите на главните международни анализатори сочат продължаващо повишаване на световното " ползване на зърнени култури през 2021/22, което ще попречи по-осезаемо намаляване на цените, макар предстоящото високо международно произвеждане ", написа в разбора.

Очакванията на земеделското министерство са реколтата от пшеница тази година у нас да доближи 5,7 - 5,8 млн. тона. Това съставлява възобновяване до равнището от последните години, след спада до 4,7 млн. тона през 2020 г
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР