Цените на производител в промишлеността през октомври се понижават с

...
Цените на производител в промишлеността през октомври се понижават с
Коментари Харесай

Производствените цени в промишлеността у нас са скочили с 55,5 на сто за година

Цените на производител в индустрията през октомври се намаляват с 2,5 на 100 в Европейския съюз и с 2,9 на 100 в еврозоната по отношение на предходния месец. Това сочат най-новите данни на европейската статистическа организация Евростат. 

 

България е на второ място измежду страните от Европейския съюз по ритъм на понижаване на индустриалните цени на промишлената продукция през октомври на месечна основа. Те спадат с -8,8 на 100 по отношение на септември, когато статистиката регистрира, че се покачват с 9,2 на 100.

През септември на месечна основа индикаторът се повишава и в страните от Евросъюза, и във валутния съюз - надлежно с 1,4 на 100 и 1,6 на 100.

През октомври по отношение на същия месец на предходната година цените на производител в индустрията са скочили с 31,2 на 100 в Европейски Съюз и с 30,8 на 100 в еврозоната.

На годишна основа родните цени на производител в индустрията внезапно са се покачили - с 55,5 на 100. През септември годишното им нарастване беше още по-значително - 78,2 на 100. Единствената страна от Европейски Съюз, при която е регистриран спад на цени на производител в индустрията през октомври на годишна база, е Ирландия (-17,2 на сто).

Месечно съпоставяне по съществени промишлени браншове и по страни членки

Цените на производител в индустрията на страните от Европейски Съюз са намаляват през октомври по отношение на септември в бранша на енергетиката (-6,9 на сто). Те се покачват при междинните артикули (+0,2 на сто), финансовите артикули (+0,3 на сто), при дълготрайни потребителски артикули (+0,5 на сто) и при нетрайните потребителски артикули (1,1 на сто). Ако бъдат взети поради всички браншове от индустрията, без енергетиката, цените на производител се покачват с 0,5 на 100.

Най-високите месечни намаления на цените на производител в индустрията през октомври са регистрирани в Ирландия (-35,2 на сто), България (-8,8 на сто) и Дания (-5,5 на сто). Най-значителни покачвания на цените на производител регистрират Гърция (+9,6 на сто), Унгария (+6,2 на сто) и Белгия (+2,8 на сто).
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР