Цените на производител в ЕС се понижиха през февруари за

...
Цените на производител в ЕС се понижиха през февруари за
Коментари Харесай

България е лидер по спад на производствените цени в ЕС през февруари

Цените на производител в Европейски Съюз се намалиха през февруари за втори следващ месец от началото на годината, като максимален спад на месечна база означават индустриалните цени в България, демонстрират данни на Европейската публична статистика. В същото време индустриалната инфлация на годишна база продължава да отслабва през февруари от пиковете, достигнати през август 2022 г.

Производствените цени в Европейски Съюз се намалиха през февруари с 0,6% по отношение на януари, когато понижиха с 2,3%, а в границите на еврозоната - с 0,5% след спад с 2,8 на 100 през първия месец на 2023 година Най-голям спад със 7,9% на месечна база бележат индустриалните цени в България през февруари, регистрира Евростат, следвана от Гърция (понижение с 3,3%) и Белгия (с 3,2%), до момента в който най-силен напредък се следи в Словакия (скок с цели 11,5%), Словения (с 2,7%) и Португалия (с 2,5%).

Понижението на европейските цени на производител се дължи най-много на продължаващото понижаване на енергийните цени (с 1,6% в еврозоната и с 2,1% в границите на целия ЕС).

Спрямо февруари 2022 година показателят на индустриални цени (PPI) в Европейски Съюз и в частност в еврозоната се увеличи надлежно с 13,2% и с 14,5% до най-ниски равнища от средата на 2021 година, като годишната индустриална инфлация отслабна за следващ месец от рекордните равнища, достигнати през предишния август от над 40 на 100.

Забавянето на годишната индустриална инфлация в Европа през февруари се дължи на продължаващото намаляване на растежа на енергийните цени до 17,4% в еврозоната и до 20,1% в Европейски Съюз, осведоми БНР.

В България цените на производител през февруари се покачиха с 9,7% по отношение на същия месец на 2022 година, като Евростат регистрира по-ниска годишна индустриална инфлация в шест други страни членки на Европейски Съюз.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР