Цените на природния газ в Европа се повишиха и достигнаха

...
Цените на природния газ в Европа се повишиха и достигнаха
Коментари Харесай

По-тъмно и по-студено в Европа: Цените на газа гонят рекорде...

Цените на природния газ в Европа се покачиха и доближиха през днешния ден рекорден връх заради засилените опасения за съветските доставки. Европейски референтен контракт за нидерландски газ TTF се увеличи до 318 евро за мегаватчас, след което понижи растежа си, предава БГНЕС.

Това не беше надалеч от рекордните 345 евро, достигнати през март, малко откакто основният производител на газ Русия нахлу в Украйна.

Цените през последните дни скочиха с наближаването на тридневното прекъсване на съветските доставки за Германия по газопровода " Северен поток 1 " на фона на опасенията, че Москва няма да отвори по-късно още веднъж кранчетата.

Едногодишните фючърсни контракти за цените на електрическата енергия във Франция и Германия се покачиха до рекордно високи стойности заради опасенията за енергиен недостиг през зимата.
Неудържим курс нагоре
" Газът още веднъж потегля нагоре, което наподобява неудържимо, и това е трагичен ход, който ще ускори енергийната рецесия ", съобщи анализаторът на Hargreaves Lansdown Сузана Стритър.

" Вече се вкарват проекти за икономисване на сила, с помощта на които улиците в Германия ще станат тъмни и публичните здания по-студени, само че може да се наложи да се приложат доста по-строги ограничения поради намаляващите ресурси от газ. "

На фондовия пазар европейските акции се търгуваха като цяло устойчиво, като във Франкфурт известна мощ им донесоха новините, че немската стопанска система е повишена с анемичните 0,1% през второто тримесечие.

Това беше усъвършенствано по отношение на предварителната прогноза за нулев напредък, само че анализаторите остават оптимистично настроени.

" Опитвам се да намеря причина да бъда оптимист, само че в реалност това просто значи, че на стопанската система може да ѝ отнеме малко повече време, с цел да изпадне в криза ", предизвести анализаторът на OANDA Крейг Ерлам.

" Тъй като енергийната рецесия надали ще се усъвършенства, това евентуално значи в най-хубавия случай още едно тримесечие на постоянен напредък, преди стопанската система да изпадне в криза по-късно тази година. "

Уолстрийт отвори със смесени настроения, като Dow се намали, защото търговците чакат срещата на централните банкери в Джаксън Хоул, Уайоминг тази седмица.

Всички погледи са ориентирани към речта на Пауъл в петък, с цел да получат сведения за проектите на Федералния запас да укроти бягащата инфлация с по-високи разноски по заемите.

Централните банки по света се пробват да намерят внимателен баланс сред ограничението на инфлацията и избягването на рецесии.

Тази година предизвикването се усложни от нахлуването на Русия в Украйна, което докара до внезапно повишаване на цените на силата и храните.

Съществуват опасения, че битката на Фед с възходящата инфлация може да докара до криза в Съединените щати, което от своя страна може да засегне международната стопанска система, която към момента се възвръща от пандемията от коронавирус.

Последните данни от четвъртък обаче демонстрират продължаващ спад на броя на първите молби за помощи до 243 000 през предходната седмица, което демонстрира, че стопанската система на Съединени американски щати остава мощна.

" Показател под 250 000 сигурно значи, че изискванията на пазара на труда остават затегнати, което значи, че капацитетът за инфлационен напън, учреден на заплатите, също остава затегнат, а това надали ще бъде успокояваща индикация за представителите на Фед ", съобщи анализаторът на Briefing.com Патрик О`Хеър.

Данните за Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати за второто тримесечие също бяха ревизирани в посока нагоре - до 0,6% спад по отношение на първичната оценка за 0,9% стесняване.
Стимулите на Китай
Азиатските показатели се покачиха, откакто Китай показа нови ограничения за стимулиране на стопанската система си.

В сряда Държавният съвет на Китай разгласи нови ограничения за стимулиране на стопанската система, в това число стъпки за поощряване на кредитирането, потреблението и вложенията, съгласно формалната осведомителна организация Синхуа.

Те включват и поддръжка за производителите на електрическа енергия и селското стопанство - два бранша, които пострадаха изключително мощно от горещата вълна, макар че в отчета на Синхуа за съвещанието на Държавния съвет не се загатва за рисковите метеорологични условия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР