Цените на природния газ в Европа се покачиха рязко по-рано

...
Цените на природния газ в Европа се покачиха рязко по-рано
Коментари Харесай

Газът в Европа поскъпна

Цените на природния газ в Европа се повишиха внезапно по-рано през днешния ден с 12% към 36,90 евро за мегаватчас след новината за почнали частични протестни дейности в две от газодобивните уреди на компанията “Шеврон ” в Австралия, съобщи БНР.

Профсъюзите там са недоволни от равнището на възнаграждение, несигурността на работните места и регламента за спомагателното работно време. Протестът им стартира с няколкочасово прекъсване на работата и по проект ще ескалира постепенно до цялостно спиране на 29 септември.

Основни консуматори на австралийския полутечен газ са Китай, Япония и Южна Корея. Засегната обаче е и Европа, защото оборудванията, които стопират работа, обезпечават 5% от световните доставки, и спирането дава обещание повишаване на конкуренцията сред европейските и азиатските консуматори за синьото гориво.

Надеждата е, че в околните дни “Шеврон ” въпреки всичко ще реализира компромис със синдикатите. Стачката заплашва американската компания със загуби от милиарди долари.

Стачките могат да нарушат интервенциите и да доведат до понижаване на доставките на полутечен природен газ (LNG), изключително в случай че са продължителни.

Към момента обаче търсенето в Европа остава едва, а газохранилищата в Европейски Съюз са запълнени на почти 93%, отбелязвайки най-високите равнища, регистрирани в миналото за този интервал от годината.

Търсенето на полутечен природен газ в Азия обаче се чака да нарасне, до момента в който страните се приготвят за пиковия зимен сезон и това може да задържи цените на синьото гориво в Европа на равнища над 30 евро за мегаватчас.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР