Цените на природния газ в Европа паднаха в понеделник до

...
Цените на природния газ в Европа паднаха в понеделник до
Коментари Харесай

Цените на природния газ в Европа паднаха до най-ниските си нива от началото на войната

Цените на природния газ в Европа паднаха в понеделник до най-ниските си равнища от началото на войната в Украйна, заяви организация Франс прес (АФП). Меката зима разреши на европейските страни да лимитират използването на газ и това докара до спад на цените на тържищата.

Руската военна инвазия в Украйна докара до рекордно високи цени на природния газ в Европа през 2022 година През лятото европейските страни се запасяваха с газ поради предстоящите спирания на доставките от Русия, която преди войната беше главен доставчик на доста европейски страни.

Това докара до рекордно високи цени на тържищата. Референтният за европейските пазари показател TTF (Dutch Title Transfer Facility) доближи 367 $ за мегаватчас през март, а през август - 364 $ за мегаватчас.

В понеделник цената обаче на природния газ по контракти за идващия месец падна до най-ниското си равнище от 21 февруари 2022 година На 2 януари 2023 година тя беше 77 $ за мегаватчас - с 50% по-ниска цена от предходния месец.

В понеделник съветската държавна компания “Газпром ” доставките си за страните от Европейски Съюз и за Швейцария с 55% през 2022 година Досега компанията изнасяше най-вече природен газ за Европа, само че откакто Русия стартира война против Украйна, това се промени.

“Газпром ” едностранно приключи доставките за няколко страни в Европа, измежду които и България. Това принуди европейските страни да търсят различни доставки и да запълнят газохранилищата си, тъй че да имат ресурси.

По данни на Агенция Франс Прес в понеделник европейските газови складове бяха запълнени на 83% , което лимитира нуждата от пазаруване на нови количества. Това се дължи на топлата зима. Експерти предизвестяват, че вероятно рухване на температурите може да докара до ново повишаване на цените.

В България държавният регулатор утвърди на 1 януари цена на природния газ за индустриалните консуматори, която е. Въпреки това обчае цените на газа са по-ниски от тези през лятото.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР