Цените на природния газ на европейските борси за пръв път

...
Цените на природния газ на европейските борси за пръв път
Коментари Харесай

Газът в Европа поскъпна с над 19% за ден

Цените на природния газ на европейските тържища за пръв път от 27 декември надвишиха 1100 $ за 1000 куб. м. и по този начин по отношение на старта на търговията в понеделник повишаването е 19.4 на 100.

На нидерландската газова борса TTF, която е реперна за българските цени, февруарските фючърси стигната 1102 $ за 1000 куб. м или 94.3 евро/МВтч. На лондонската ICE цените също надвишиха 1100 $.

Това се случва на фона на преустановен пренос на съветски газ през Украйна от 19 януари, исторически най-малко на запасите в европейските газохранилища и продължаващо пасуване от страна на съветския монополист " Газпром " за запазване на потенциал през газопровода " Ямал-Европа " и за оповестяване на търгове за продажба на газ през електронната платформа на концерна, до момента в който съветските доставки за Китай се усилват на половина през първата половина на януари.

Абсолютният ценови най-много при природния газ беше реализиран на 21 декември 2021 година - 179.887 евро за мегаватчас. Тогава за първи път природният газ мина границата от 2000 $ за 1000 кубични метра. През последвалите дни обаче цената се намали на фона на стоплянето в района, възобновяването производството на вятърна сила и новините, че броят на танкерите, пренасящи полутечен природен газ от Съединени американски щати към Европа, доста се е нараснал.

Сега обаче стойностите още веднъж потеглят нагоре, откакто от комерсиалния календар на " Газпром износ " излиза наяве, че сдружението няма да възобнови продажбата на газ за Европа на електронната си комерсиална платформа. Отново не са планувани търговски сесии от 24 до 28 януари. Последните покупко-продажби от тази платформа са от 13 октомври, заяви ТАСС.

Заместник-председателката на управителния съвет на " Газпром " и основен изпълнителен шеф на " Газпром износ " Елена Бурмистрова съобщи по-рано, че компанията не може да даде ориентири за периодите и размера на спомагателни размери газ на електронната комерсиална платформа, която е допълнение към доставките на монополиста по настоящите средносрочни и дълготрайни контракти.

По тръбопровода " Ямал-Европа ", който нормално придвижва съветски газ през Полша за Западна Европа, са нарастнали доставките – само че в противоположна посока – от Германия за Полша, съгласно данните на немския оператор на мрежата " Газкейд " (Gascade), оповестени през днешния ден и представени от Ройтерс.

Това също оказва своето въздействие върху растежа на цените.

В същото време запасите на газ в подземните складове на Европа и Украйна се намират на исторически най-малко, твърди " Газпром " в свое известие. Според концерна, който ръководи редица европейски газохранилища, към този момент над 70 % от нагнетените през лятото количества природен газ са изчерпани.

" На 11 януари равнището на газовите ресурси на Европа мина рекордните минимуми за дълголетен интервал на наблюдаване. На 22 януари запасите към този момент са с 1.85 милиарда куб. м по.малко по отношение на минималните индикатори на тази дата ", обявиха от съветската компания, цитирайки данните на " Газ Инфрастръкчър Юръп " (Gas Infrastructure Europe).

Запасите в украинските складове също са били на 22 януари с 44.6 на 100 (9.7 милиарда куб. м.) по-малко по отношение на предходната година и са се свили до 12.1 милиарда куб. м. " А през днешния ден те даже са под 12 милиарда куб. м ", показват от " Газпром ".

В същото време компанията разгласи, че е нараснала с 1/ 2 доставките си за Китай през първата половина на януари 2022 година, а през Украйна пренос не се реализира от 19 януари, чакар че съгласно продължения директен контракт сред Москва и киев сред 2021 и 224 година годишно Русия би трябвало да придвижва 40 милиарда куб. м. Контрактът има уговорка " Транзитирай или плащай ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР