Цените на петрола започнаха да се покачват след влизането в

...
Цените на петрола започнаха да се покачват след влизането в
Коментари Харесай

Говорителят на Кремъл за ценовия таван за руския петрол: Такива мерки няма да ни засегнат

Цените на петрола започнаха да се повишават след влизането в действие на ценовия таван за съветския нефт, контрактуван от Европейски Съюз, Г-7 и Австралия. От през днешния ден съветският недопечен нефт може да бъде превозен от европейски оператори до трети страни, единствено в случай че цената му е под 60 $ за барел.

Европейският съюз стопира също от през днешния ден да купува превозен по море съветски недопечен нефт. Той съставлява 94% от всички доставки за 27-те страни от блока.

Петролните пазари осъмнаха с опасения, че ценовият таван на съветския нефт ще наруши международните доставки през идващите месеци. Още през първите часове на деня цената на вид Брент се увеличи с към 2%. За повишаването на петрола способства и решението на страните от ОПЕК да запазят досегашните равнища на рандеман. Покачването обаче е доста под цената, която беше достигната при започване на войната, успокояват финансовите анализатори.

" Не съм изключително обезпокоен, че цените на петрола ще се повишат фрапантно. Страните от ОПЕК ни оставят да дишаме. Казват, че когато търсенето се усили, те ще създават повече и противоположното. Това значи, че имаме релативно висока цена на петрола, само че мисля, че тя няма да скочи фрапантно ", твърди анализаторът Робърт Халвър.

Русия е вторият експортьор на нефт в света. Очакванията на Европейския съюз и Г-7 са, че ценовият таван ще понижи доста приходите от нефт за Москва. Кремъл към този момент предизвести, че ще има отговор на мярката. Засега проучват последствията от наложения ценови таван.

" Икономиката на Руската федерация има нужния капацитет, с цел да отговори изцяло на всички потребности и условия. Такива ограничения няма да я обиден. Но тези ограничения ще повлияят на стабилността на енергийния пазар ", съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Европейският съюз планува още ограничения против Москва. От 5 февруари идната година ценови таван ще бъде натрапен и на рафинирани петролни артикули от Русия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР