Цените на петрола започнаха да се покачват, компенсирайки загубите си

...
Цените на петрола започнаха да се покачват, компенсирайки загубите си
Коментари Харесай

Петролът поскъпва, след като Китай обяви преговори със САЩ

Цените на петрола започнаха да се повишават, компенсирайки загубите си от началото на годината. От една страна това се дължи на обстоятелството, че Китай разгласи, че на 7 и 8 януари ще организира договаряния с американското държавно управление за решение на комерсиалния спор посред им. Влияние оказва и наближаващото намаляване на добива на суровината, контрактувано от страните от Организация на страните експортьорки на нефт (ОПЕК).

Към 9 ч. българско време фючърсите за интернационалния бенчмарков вид Brent бяха поскъпнали с към 0.9% до цена 54.4 $ за барел. Цената на фючърсите за американския вид West Texas Intermediate (WTI) пък беше отбелязала растеж от над 1%, достигайки 47.6 $ за барел. Допреди това и двата сорта недопечен нефт бяха на по-ниска цена поради опасения, че китайско-американската комерсиална война би довела до закъснение на международната стопанска система.

Днес китайското комерсиално министерство разгласи, че на 7 и 8 януари в Пекин ще организира търговски договаряния на зам.-министерство ниво с представители на Съединени американски щати за преустановяване на разногласието с Вашингтон, който носи щета и на китайската, и на американската, стопанска система, както и на интернационалните финансови пазари.

Цените на нефта се чака да набъбнат и поради влизането в действие на оповестените в края на предходната година ограничавания в добива на страните от Организация на страните експортьорки на нефт (ОПЕК). Организацията, както и външните ѝ сътрудници, измежду които е и Русия, през декември се договориха през 2019 година да намалят общия рандеман на нефт с общо 1.2 млн. барела спрямо равнищата от октомври 2018 година, с цел да спрат поевтиняването на суровината.

Излишъкът на петрол, който докара до спад в цената му при започване на годината, от една страна се дължеше, че азиатският хъб за преправка в Сингапур при започване на януари означи рекорден рандеман от 16.1 млн. барела дневно. От друга страна продължава да пораства добива на американския шистов газ, който в края на 2018 година доближи рекордните 11.7 млн.барела дневно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР