Цените на петрола за трета поредна седмица завършват с повишение.

...
Цените на петрола за трета поредна седмица завършват с повишение.
Коментари Харесай

Петролът поскъпва


Цените на петрола за трета поредна седмица приключват с покачване. Експертите отдават това на данните за ограничение на добива от ОПЕК+.

Добивът на нефт в страните от ОПЕК през декември е понижен със 751 хиляди барела дневно, като този ритъм на редуциране е най-високият за последните две години, излиза наяве от известие на организацията. Саудитска Арабия е понижила производството с 468 хшл. Барела до 10,55 млн. барела дневно, Иран – със 159 хиляди барела – до 2,77 млн. барела дневно. Либия също е свила доста добивът си през декември – със 172 хиляди барела дневно – до 928 хиляди барела дневно.

Русия се старае колкото се може по-бързо да намали добива на нефт до равнищата, избрани по договорката ОПЕК+, съобщи в четвъртък министъра на енергетиката на Русия Александър Новак.

Сигналите за растеж на производството на нефт в Съединени американски щати от своя страна лимитират поема на пазара, отбелязва анализаторите. В сряда министерство на енергетиката на Съединени американски щати заяви в сряда, че добивът на нефт в страната през предходната седмица се е нараснала с 200 хиляди барела дневно – до 11,9 млн. барела дневно, което е и най-голямото от 1983 година

Фючърсът за март за петрола вид Brent на лондонската борса ICE Futures в четвъртък се намали до 61,47 $ за барел. Тази заран договорът за март за Brent се котира с покачване от 0,9 % - до 61,89 $ за барел.

Фючърсът за февруари за петрола вид WTI на NYMEX приключи в четвъртък при цена от 52,55 $ за барел. Тази заран котировката на WTI също върви нагоре – до 52,70 $ за барел или плюс 0,7 %.

От началото на тази седмица фючърсът за Brent е поскъпнал с 2,2 %, а от началото на месеца подемът на цената към този момент се пресмята на 14,8 %. Стойността на WTI нараства за седмицата с 1,3 %, а за трите последни седмици – с 16 %.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР