Цените на петрола се скочиха с над процент в ранната

Цените на петрола се скочиха с над процент в ранната ...

Петролът поскъпна с над процент в ранната търговия


Цените на петрола се скочиха с над процент в ранната търговия в понеделник, след като през уикенда Камарата на представителите на САЩ одобри плана за стимулиране на икономиката в размер на 1,9 трлн. долара, предаде Ройтерс

Към 8:25 часа българско време цената на сорта Брент се повиши с 1,04 долара, или 1,61%, до 65,46 долара за барел, докато американският лек суров петрол WTI поскъпна с 0,95 долара, или 1,54%, до 62,42 долара за барел.

„Цените на петрола се възстановяват тази сутрин заедно с повечето рискови активи на гърба на приемането на законопроекта за стимулиране на икономиката от долната камара на Конгреса“, коментира Стивън Инес от Axi.

Законопроектът ще бъде дебатиран в Сената (горната камара) тази седмица. Демократите се надяват да успеят да прокарат законопроекта без да имат нужда от републиканска подкрепа. Горната камара на американския Конгрес е разделна 50 на 50, като решаващият глас в случай на равенство има вицепрезидентът Камала Харис.

Цените на петрола бяха подкрепени и от одобряването на ваксината на Johnson & Johnson’s срещу COVID-19 от Комисия по храните и лекарствата (FDA) на САЩ.

Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, известни като групата ОПЕК+, ще се срещне в четвъртък, за да дискутира връщане на пазар на добив в размер от 1,5 млн. барела на ден.

Същевременно с това Иран отхвърли започването на преговори със САЩ и Европейският съюз за възобновяване на ядреното споразумение от 2015 г., настоявайки, че Вашингтон първо трябва да отмени санкциите, които доведоха до рязък спад на износа на ирански петрол.

 

Източник: manager.bg