Цените на петрола се повишиха в ранната търговия във вторник,

...
Цените на петрола се повишиха в ранната търговия във вторник,
Коментари Харесай

Цените на петрола растат преди очакваното намаление на добива

Цените на петрола се покачиха в ранната търговия във вторник, откакто упованията, че ОПЕК+ може да се съгласи на огромно понижаване на добива на недопечен нефт на срещата си на следващия ден, засенчиха опасенията за световната стопанска система, съобщи Ройтерс.

Към 8:45 часа българско време сортът Брент нарастна с 0,55 $, или 0,62%, до 89,41 $ за барел, откакто напредна с повече от 4% миналата сесия. Цената на американския лек недопечен нефт WTI се увеличи с 0,35 $, или 0,42%, до 83,98 $ за барел, следвайки растеж от 5% в понеделник.

Цените на петрола се покачиха при започване на седмицата заради възобновените опасения по отношение на лимитираното предложение. Инвеститорите чакат Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и нейните съдружниците, водени от Русия, носещи общото наименование ОПЕК+, да понижат добива на нефт с повече от 1 млн. барела дневно по време на първата си среща онлайн от 2020 година насам.

На срещата могат да бъдат оповестени и доброволните съкращения от обособени членове, което да докара до най-голямото общо редуциране на производството от началото на пандемията от COVID-19 насам.

„ Въпреки всичко, което се случва с войната в Украйна, ОПЕК+ в никакъв случай не е била толкоз мощна и членовете на групата ще създадат всичко належащо, с цел да се уверят, че цените имат поддръжка “, сподели Едуард Моя, старши анализатор в OANDA.

ОПЕК+ усили производството тази година след рекордни съкращения, въведени през 2020 година заради унищожаването на търсенето, породено от пандемията COVID-19. Но през последните месеци организацията не съумя да извърши плануваните си нараствания на добива, като през август бе с 3,6 милиона барела дневно под квотите си.

„ Въпреки че ОПЕК+ може да разгласи огромно редуциране (над 1 милион барела на ден), в реалност понижението може да е доста по-малко. Това се дължи на обстоятелството, че множеството членове на ОПЕК+ създават много под целевите индустриални равнища “, показаха анализаторите на ING в записка.

Притесненията по отношение на световната стопанска система обаче могат да лимитират възхода на петрола, сподели Тина Тенг, анализатор в CMC Markets,

„ Несигурността на световните пазари остава, в това число разтърсването на пазара на облигации, разпродажбата на рискови активи и внезапното повишаване на щатския $ “, сподели Тенг.

Цените на петрола се намалиха за четири следващи месеца, защото ограничаващите ограничения против разпространяването на COVID-19 в най-големия вносител на нефт Китай ограничи търсенето, до момента в който повишението на лихвените проценти и растящият щатски $ оказват напън върху международните финансови пазари. Големите централни банки започнаха най-агресивния кръг от покачвания на лихвите от десетилетия, предизвиквайки страхове от световно икономическо закъснение.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР