Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в петък

...
Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в петък
Коментари Харесай

Петролът поскъпна на фона на опасенията за доставките

Цените на петрола се покачиха в ранната търговия в петък на фона на опасенията от спиране на доставките, защото западните наказания лимитират износа на недопечен нефт и петролни артикули от Русия, написа Ройтерс.

Към 9:00 часа българско време сортът Брент нарастна с 0,73 $, или 0,68%, до 108,3 $ за барел, до момента в който цената на американския лек недопечен нефт WTI се увеличи с 0,59 $, или 0,56%, до 106 $ за барел.

И двата сорта се чака да приключат седмицата с растеж, като WTI е на път да означи пет следващи месечни покачвания. Цените на петрола са подкрепени от възходящата вероятност  Германия да се причисли към други държави-членки на Европейския съюз в опитите за налагане на ембарго върху съветския нефт.

Въпреки това цените на петрола остават нестабилни, защото Китай не дава знаци за облекчение на ограничаващите ограничения против разпространяването на ковид макар резултатът, който те имат върху стопанската система на страната и световните вериги за доставки.

„ С увеличението на цялостните и частичните локдауни от март, икономическите индикатори на Китай се намалиха още повече. Сега чакаме Брутният вътрешен продукт на Китай да се забави в допълнение през второто тримесечие “, показва в записка Янтинг Джоу от Wood Mackenzie.

„ Нестабилността на петролния пазар ще продължи, с капацитет за по-широко публикувано и дълготрайно блокиране през май и по-късно, което изкривява краткосрочните опасности за търсенето на нефт в Китай “, добави той.

От страна на предлагането, ОПЕК+ евентуално ще се придържа към съществуващата договорка и ще контракти друго малко нарастване на производството за юни, след срещата на картела на 5 май, обявиха пред Ройтерс източници от групата производители.

Производството на нефт в Русия обаче може да спадне с до 17% през 2022 година, демонстрира документ на министерството на стопанската система, забелязан от Ройтерс в сряда, защото западните наказания, наложени на Москва поради нейната инвазия в Украйна, подкопават вложенията и износа.

Санкциите също по този начин затрудняват съветските кораби да изпращат нефт до клиенти, което накара Exxon Mobil Corp да разгласи форсмажорни условия за интервенциите на плана „ Сахалин-1 “ и да понижи добива.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР