Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в петък

...
Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в петък
Коментари Харесай

Петролът поевтиня преди срещата на страните членки на МАЕ

Цените на петрола се намалиха в ранната търговия в петък преди срещата страните членки на Международната организация по силата (МАЕ), която идва след вчерашното решение на Съединени американски щати да освободят  милиони барели нефт от стратегическия си запас, съобщи Ройтерс.

Към 9:25 часа българско време сортът Брент поевтиня с 1,04 $, или 0,99% до 103,7 $ за барел, следвайки спад от 7% в четвъртък. Цената на американския лек недопечен нефт WTI се намали с 1,23 $, или 1,23%, до 99,05 $ за барел, като миналата сесия бе регистриран спад от 7%.

Планираното освобождение на ресурси от Съединени американски щати бе повода за понижението в петък. И двата сорта вървят към седмичен спад на цената от 13%, които би бил най-големият от две години.

Страните членки на Международната организация по силата (МАЕ) ще се срещнат в 15:00 часа българско време, с цел да решат дали да пуснат на пазара спомагателни барели недопечен нефт, откакто на 1 март се споразумяха за освобождението на 60 милиона барела.

В четвъртък президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи освобождението на 1 милион барела нефт дневно в продължение на шест месеца, започвайки през май. Това е най-голямото в историята освобождение от стратегическия запас (SPR) на Съединени американски щати, като то възлиза на общо 180 милиона барела.

Целта на този ход е компенсиране на нарушените доставки на нефт от Русия, която е наранена от западни наказания поради нахлуването й в Украйна.

Цените на петрола обаче може още веднъж да тръгнат нагоре, в случай че стартирането на спомагателните барели бъде забавено или в случай че доставените размери са по-малки от обещаното от Белия дом, споделят от консултантската компания Eurasia Group.

Търговците чакат да видят какъв брой нефт ще се съгласят да освободят страните членки на МАЕ, само че не чакат това да има доста дълготраен резултат върху пазара.

„ Досега всяко освобождение на ресурси от SPR е отнемало време, с цел да доближат барелите до пазара, и имало едва въздействие върху цените “, показаха анализатори на ANZ Research в записка.

Докато Байдън прикани американските производители да усилят производството, анализаторите на ANZ споделиха, че огромното освобождение на ресурси от SPR в действителност може да има противоположен резултат и да обезкуражи производителите да усилят добива.

Междувременно Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и нейните съдружници, отпред с Русия, известни като групата ОПЕК+, не престават да се придържат към проекта си за прибавяне на скромните 432 000 барела дневно към доставките през май, макар западния напън върху Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства да употребяват свободния си потенциал за в допълнение увеличаване на производството.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР